Čačanski institut prodao polovinu sadnica voća

PinterestFacebookTwitterShare

Povoljne vremenske prilike omogućile su pojačanu sadnju voća u čitavoj zemlji, a čačanski Institut za voćarstvo je već prodao oko 60 odsto ukupne proizvodnje sadnica.
 
Pored uobičajene potražnje za novim sortama jabuka, krušaka i šljiva, ove jeseni naročito su tražene dunja, trešnja i višnja, čiji su plodovi protekle godine imali dobru cenu na domaćem i inostranom tržištu.
 
Pomoćnik direktora Instituta Nebojša Jovanović izjavio je da je iz rasadnika ove naučno-istraživačke ustanove za jesenju i prolećnu sezonu pripremljeno 90.000 sadnica drvenastog i oko 400.000 jagodičastog voća.
 
Posebno je tražena visokokvalitetna sorta maline „miker“. Oko 78.000 mladica maline isporučeno je voćarima iz Štrpca i okoline na Kosovu i Metohiji, dok su velike količine isporučene na područje Prijepolja, Kosjerića i Užica.
 
Stručnjaci Instituta preporučuju poljoprivrednicima da za sadnju iskoriste lepo vreme, pod uslovom da temperatura ne pada ispod nule. Mada je zasnivanje voćnjaka bolje obaviti što ranije, za ovaj posao ima vremena sve do kraja marta.