Udeo zadruga u srpskom agraru minoran

PinterestFacebookTwitterShare

Učešće zemljoradničkih zadruga u bruto dodatoj vrednosti srpske poljoprivrede je izuzetno skromno – svega 1,5%, što je beznačajno u odnosu na raspoložive demografske i agrarne resurse, izjavio je Tanjugu predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.
 
On je istakao da se značaj zadruga pre svega ogleda u njihovom doprinosu u borbi protiv sive ekonomije, odnosno uvođenju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, ali i repromaterijala za poljoprivredu u „društveno organizovane prometne tokove“.
 
– Na taj način bi budžet, prema mojoj proceni, bio povećan za oko 160 mil EUR na godišnjem nivou i to po osnovu poreza na dodatu vrednost (PDV), računajući najnižu poresku stopu od 8% – rekao je Ševarlić.
 
On je dodao da u Srbiji postoji oko 780.000 zemljoradničkih gazdinstava čiju proizvodnju treba organizovati.
 
– Zemljoradničko zadrugarstvo Srbije je najznačajniji segment ukupnog zadrugarstva u našoj zemlji – kazao je Ševarlić, najavljujući međunarodni skup posvećen stanju i perspektivama razvoja zadrugarstva sa posebnim osvrtom na nužnost reformi u sektoru zemljoradničkog zadrugarstva, koji će biti održan 13. decembra na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.
 
On je kazao da će jedna od tri najvažnije teme na tom skupu biti značaj novog Zakona o zadrugama, koji je „nužno što brže doneti“.
 
Ševarlić je napomenuo da je taj zakon u formi nacrta bio predmet javne rasprave još prošle godine i ona je okončana početkom 2011, “ ali nikako da prođe na vladi i uđe u skupštinsku proceduru“.
 
– Cilj je i da promovišemo strategiju razvoja zemljoradničkog zadrugarstva Srbije koji je radio tim poznavalaca te problematike iz redova naših profesora i istraživača i sedam ino-konsultanata iz različitih zemalja koji se smatraju referentnim poznavaocima te problematike u Evropi – naveo je on.