Hidroelektrane: Ovakva suša se ne pamti

PinterestFacebookTwitterShare

U toku prve polovine ove nedelje dotok vode u Hidroelektrani (HE) „Bajina Bašta“ bio je 50 kubnih metara u sekundi (m3/sec), što je ispod minimuma, pa je i proizvodnja električne energije bila ispod proseka, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije (EPS).  Srednji protok inače je 330 m3/sec, dok je 2010. u ovo doba protok vode iznosio 4.000 m3/sec.

 
„Od februara ove godine nije pala ozbiljnija kiša na ovim prostorima“, kazao je direktor „Drinsko-Limskih HE“ Mijodrag Čitaković, dodajući da se takva suša ne pamti u poslednjih 40 godina.

 
„Zato je proizvodnja u HE „Bajina Bašta“ za prvih osam dana decembra bila 6,56 miliona kilovat-sati (kWh), što je ostvarenje decembarskog plana od samo 16,5 odsto,“ naveo je direktor Čitaković prema saopštenju.
 
HE „Bajina Bašta“ do sada je u ovoj godini proizvela nešto više od 1,1 milijarde kWh, a reverzibilna HE „Bajina Bašta“ više od 558,32 miliona kWh, odnosno ukupno 1,66 milijardi kWh, znatno ispod plana.
 
Plan proizvodnje u HE „Uvac“ u decembru ostvaren je sa 74 odsto, u HE „Potpeć“ sa 64 odsto, a u HE „Kokin Brod“ sa 55,82 odsto. Jedino je HE „Bistrica“ premašila plan za 16,3 odsto.
 
U HE „Elektromorava“ je plan ostvaren sa 90,45 odsto, navedeno je u saopštenju iz EPS.