Za Novu godinu u Beograd stiže oko 15.000 turista

PinterestFacebookTwitterShare

Beograd će tokom predstojećih novogodišnjih praznika ugostiti oko 15.000 turista, a među njima će, kao i prethodnih nekoliko godina, biti najviše Slovenaca, izjavio je direktor Turističke organizacije Beograda, Dejan Veselinov.
 
Novu 2012. godinu u Beogradu će proslaviti veći broj gostiju iz inostranstva nego prethodne godine, rekao je Veselinov, navodeći da će najviše turista organizovano doći iz Slovenije, Hrvatske i ostalih bivših jugoslovenskih republika.
 
Prema njegovim rečima, od početka 2011. godine u Beogradu je boravilo oko 13 odsto više turista nego u 2010. godini.
 
Turisti su smeštaj u beogradskim hostelima i hotelima rezervisali još pre više od mesec dana, rekli su predstavnici smeštajnih kapaciteta u prestonici.
 
Kako bi privukli strane turiste hoteli su ponudili specijalne praznične cene smeštaja, niže od standardnih za oko 20 odsto, dok vlasnici hostela vode drugačiju poslovnu politiku i povećavaju cene čak i za 50 odsto.
 
U hostelu „Centar“ u ulici Gavrila Principa smeštaj uoči Nove godine košta od 20 evra do 70 evra, zavisno od broja kreveta u sobi, a te cene su, kako navode iz tog hostela, duplo veće od standardnih.
 
U „Centar“ će ove godine doći najviše gostiju iz Hrvatske i Slovenije, a „ex Yu“ gosti popuniće i krevete u apartmanima „Agape“ na Karaburmi.
 
Recepcionar u tim apartmanima Marko Đorelijevski rekao je da će tokom novogodišnjih praznika biti najviše gostiju iz Hrvatske, kao i nekoliko Slovenaca i Grka, koji će noćenje sa doručkom plaćati 22 evra.
 
Zaposleni u hotelima „Beograd art hotel“, „Bah“ i „Zira“ kažu da su novogodišnje cene smeštaja niže od uobičajenih. U hotelu „Bah“ u Knez Mihailovoj ulici cene smeštaja snižene su za oko 20 odsto, a prema rečima recepcionara najviše gostiju stiže iz Slovenije i oni će popuniti 75 kapaciteta. U Hotelu „Bah“ Slovenci su odavno rezervisali 40 soba, a ostali gosti će doći iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Grčke. U Ziri važe promotivne cene, pa smeštaj 31. decembra i prvog dana 2012. godine košta 103, odnosno 109 evra, a u tu cenu uključena je i gala večera.