Za deonicu Koridora 10 kroz Makedoniju 59,5 mil evra iz IPA fondova

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska komisija odobrila je 59,5 miliona evra Makedoniji za izgradnju deonice autoputa Koridora 10 i stanice za prečišćavanje vode u Prilepu.

Za zaokruživanje finansijske konstrukcije deonice autoputa Demir Kapija – Smokvica odobreno je 45 miliona, a za stanicu u Prilepu 14,5 miliona evra iz sredstava IPA fondova, rekao je makedonski vicepremijer Zoran Stavreski.
 
Stavreski je naveo da je za izgradnju deonice autoputa, osim sredstava Evropske investicione banke, obezbeđeno još 130 miliona evra, a od Evropske banke za obnovu i razvoj 90 miliona evra, dok je makedonska Agencija za državne puteve izdvojila šest miliona evra.
 
“Time smo u potpunosti zaokružili finansijsku konstrukciju za izgradnju modernog autoputa Demir Kapija – Smokvica, čime se završava glavna osa Koridora 10. To je najvažniji saobraćajni koridor kroz Makedoniju, koji je sa severa povezuje sa Evropom, a na jugu sa solunskom lukom”, dodao je Stavreski.
 
Na tenderu za izgradnju deonice prijavilo se 15 izvođača, a izbor najboljeg ponuđača treba da bude završen do sredine naredne godine, kada se očekuje i početak radova.
 
Deonica je dugačka 28,2 kilometara i, osim autoputa, obuhvata izgradnju dva tunela dužine 1.250 i 1.300 metara, šest mostova, pet nadvožnjaka, sedam podvožnjaka i dva prelaza preko autoputa.
 
Stanica za prečišćavanje vode u Prilepu biće prva koja će biti izgrađena u Makedoniji iz sredstava EU. Ugovor o odobrenju sredstava potpisali su vicepremijer Zoran Stavreski, ministar transporta i veza Mile Janakieski i ministar životne sredine Abdilaćim Ademi i direktor regionalne politike EU Žan-Mari Sejler.
 
Koridor 10 jedan je od panevropskih saobraćajnih koridora, koji ide iz Austrije za Grčku. Autoput kroz Makedoniju dugačak je 179 kilometara.