Petrović: Nestašica nema i neće ih biti

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar trgovine, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović izjavio je jutros da nestašica nema i da ih neće ni biti, jer Srbija proizvodi dovoljno osnovnih životnih namirnica.

 
Petrović je, gostujući na RTS-u, podsetio da je u novinama bilo pisanja da će hleb, tipa „sava“ da poskupi na 70 dinara i da je doneto nekoliko mera i odluka da hleb te vrste ne može da bude skuplji od 44 dinara. Ministar je dodao da se danas cena te vrste hleba formira u rasponu od 29 do 44 dinara i da je stabilno snabdevanje hlebom

On je, takođe, podsetio da je kraće vreme šećer u prodavnicama koštao i 130 dinara, a da danas preovlađuje cena od 95 dinara koja je ponegde i niža. Veleprodajne cene su bile i veće od 100 dinara, a danas su 80 dinara i niže, rekao je Petrović.

Otkup mleka u 2011. je povećan za oko 10 odsto u odnosu na 2010. i ove godine će više od 800 miliona litara biti otkupljeno i zato je obezbeđeno stabilno snabdevanje, rekao je Petrović, dodajući da se 70 tona sirovog mleka dnevno uveze u Srbiju.

Petrović je upozorio da umesto 1,1 milion hektara koliko bi trebalo da bude zemljišta pod navodnjavanjem, Srbija ima samo stotinak hiljada , zbog čega godišnje gubi oko pola milijarde evra, jer ima manje pšenice, kukuruza, soje, suncokreta, šećerne repe.

On je rekao da je u budžetu za 2012. predložio da se najpre sredi postojeća kanalska mreža, za šta je potrebno više od 30 miliona evra, odnosno 3,25 milijardi dinara i da bi se na taj način Srbija imala 130.000 hektara zemljišta potpuno spremnog za navodnjavanje.

Petrović je dodao da bi 70.000 gazdinstava moglo do kraja 2012. da ima spremno zemljište za navodnjavanje. On je istakao da se za 270.000 novih hektara rade projekti i da su zatražena za to budžetska sredstva i da je reč o projektovanom iznosu od 200 miliona evra, odnosno dvadesetak milijardi dinara.

Petrović je rekao da može sa velikom sigurnošću da najavi da će se u sređivanje postojeće kanalske mreže ući u 2012. godini.