NBS olakšava kreditiranje

PinterestFacebookTwitterShare

Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je odluku kojom su relaksirani kriterijumi za ocenu kreditne sposobnosti dužnika, što bi trebalo da omogući manja izdvajanja banaka i poveća atraktivnost kreditiranja za banke.

Guverner NBS Dejan Šoškić izjavio je na konferenciji za novinare da će Odluka o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke dužnicima srednje kategorije omogućiti jednostavnije finansiranje i refinansiranje kreditnih obaveza.

Ističući da se odluka o obaveznoj rezervi banaka kod NBS ne menja, on je naveo da je danas doneta odluka superiornija jer ne ubrizgava dodatnu likvidnost u situaciji kada je inflacija iznad cilja i održava dodatnu sigurnost depozita građana.

Guverner je rekao da će ova odluka uticati da kreditiranje bude atraktivnije za banke i omogućiće da lakše odobravaju kredite i potencijalno snize kamatne stope. Ova odluka olakšaće kreditiranje privrede, a neće biti ugroženi bitni aspekti finansijske stabilnosti, rekao je Šoškić i dodao da ta odluka ne smanjuje potencijal za dalje snižavanje referentne kamatne stope.
 
Šoškić je naglasio da je domaći bankarski sistem likvidan i da ima 1,9 milijardi evra na deviznim računima, kao i 125 milijardi dinara u hartijama od vrednosti NBS, što je dovoljno za njihovu kreditnu aktivnost.

Posle primene ove odluke biće smanjeno opterećenje kapitala banaka za 57 milijardi dinara, odnosno tolika će biti razlika u nivou izdvajanja banaka, objasnili su predstavnici NBS. Guverner je naglasio i da centralna banka veruje da nema izrazitih rizika da će tako oslobođen novac banke zameniti u devize.
 
Odgovarajući na primedbe privrednika, on je objasnio i da NBS ne može da direktno da ubrizgava novac privredi jer bi to bilo u suprotnosti sa dobrom praksom uređenih finansijskih sistema u svetu.