Cementna industrija uložila više od 200 mil evra u očuvanje životne sredine

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici Cementne industrije Srbije (CIS), udruženja proizvođača cementa u Srbiji, potpisali su Izjavu o održivom razvoju i na taj način podržali Svetsku inicijativu cementne industrije za održivi razvoj (Cement Sustainability Initaitive). Na ovaj način, kompanije Lafarge Beočinska fabrika cementa, Holcim Srbija i TITAN Cementara Kosjerić dodatno su se obavezale da će nastaviti da poštuju standarde društveno odgovornog poslovanja i održivog razvoja koje propisuju nacionalna regulativa i međunarodni standardi.
 

Nakon dobijanja prve dozvole za integrisano sprečavanje i kontrolu zagađenja životne sredine (IPPC) od Ministarstva životne sredine u julu ove godine, Cementna industrija Srbije ovim gestom dodatno potvrđuje činjenicu da ekonomski rast, uz očuvanje i unapređenje životne sredine, ostaje prioritet poslovanja njenih članica. Pored potpisivanja Izjave o održivom razvoju, članice CIS su obeležile i trenutak kada su njihova dosadašnja ulaganja u očuvanje životne sredine u Srbiji premašila 200 miliona evra.

 „Ideja održivog razvoja odnosi se na sveobuhvatan sistemski poduhvat u kome se usaglašavaju tehničko-tehnološke, ekonomske i socijalne aktivnosti kompanija u cilju sinhronizovanja interesa zaštite životne sredine, ekonomskog razvoja i društveno odgovornog poslovanja. Cementna industrija nastoji da se na najadekvatniji način uključi u ove tokove, pa su naši napori u ovom smislu usmereni na smanjenje upotrebe neobnovljivih, prirodnih resursa, i samim tim na uvođenje i korišćenje alternativnih vrsta goriva. Upotreba alternativnih goriva u fabrikama cementa, donosi višestruku korist, kako samim cementarama, tako i lokalnim zajednicama“, rekao je Gustavo Navaro,  predsednik Skupštine CIS i generalni direktor Holcim Srbija.
 
On je naglasio da pored uštede prirodnih resursa, upotreba alternativnih goriva takođe smanjuje ulaganja u postrojenja za insineraciju, rešava probleme nedostatka prostora za deponovanje otpada, ali nudi i mogućnost otvaranja novih radnih mesta. Zbog toga, prema njegovim rečima, institucionalna podrška upotrebi alternativnih goriva predstavlja važan korak ka ispunjenju ciljeva održivog razvoja, ne samo cementne industrije, već čitave privrede Srbije

Osim akcenta na upotrebi alternativnih goriva i saradnji sa institucijama i lokalnim zajednicama, proizvođači cementa u Srbiji instalirali su filtere za smanjenje emisije štetnih materija, postavili najmodernije automatske merne stanice za praćenje kvaliteta vazduha sa transparentnim, javnim praćenjem i izveštavanjem, i obezbedili energetski efikasnu proizvodnju putem novih postrojenja. Tri kompanije aktivno smanjuju upotrebu neobnovljivih, fosilnih goriva i aktivni su inicijatori i učesnici u društvenom dijalogu o potrebi povećanja upotrebe obnovljivih i alternativnih izvora energije. Na osnovu aktivnosti sprovedenih u cilju unapređenja održivog razvoja i znatno sniženih vrednosti emisija, evidentno je da su članice CIS učinile značajan pomak u zaštiti i unapređenju životne sredine u Srbiji.