Veliki potencijal saradnje Srbije i pokrajine Friuli

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je u Trstu sa predsednikom regije Friuli-Venecija, Đulijom Rencom Tondom, razgovarao o produbljivanju ekonomskih veza te pokrajine i Srbije i održavanju zajedničkog poslovnog foruma.


Tadić i Tondo saglasili su se da bi održavanje jednog takvog foruma na proleće pomoglo intenziviranje saradnje, pre svega među malim i srednjim preduzećima, od čega bi obe države imale korist.

Tadić je, posle sastanka sa Tondom, istakao značaj saradnje koja bi za posledicu imala otvaranje radnih mesta, kako u Srbiji, tako i u toj severnoj italijanskoj regiji, a konstatovan je i veliki potencijal međuregionalne saradnje Friuli-Venecija Đulije i Vojvodine.

„Svako od nas je odgovoran i rešen da sačuva radna mesta, a ovakav oblik saradnje obezbeđuje otvaranje novih radnih mesta a ne samo očuvanje postojećih. Radno mesto je nešto za šta se svi borimo u svetu pod teretom krize i zato ovu vrstu saradnje vidim kao korist za obe strane“, rekao je Tadić.

Tadić je podsetio da je tradicija odnosa Srba i Tršćana stara dva veka, i konstatovao da su u novim uslovima Friuli-Venecija Đulija, čiji je Trst glavni grad, i Srbija prirodno oslonjene jedna na drugu, jer je distanca Trsta i Beograda manja nego između Beograda i Rima, ali i zato što su dve privrede komplementarne a infrastrukturni sistemi povezani.

Predsednik Srbije je naglasio da je u poseti Trstu takođe podstakao obnavljanje kulturnih veza kao i saradnje u drugim domenima.

Tadić se sastao sa predsednikom regije Friuli-Venecija Đulija budući da je dekretom Ministarstva inostranih poslova Italije ona određena da održava specijalne odnose sa Srbijom.

Dok se Srbija i Italije mogu pohvaliti sa više od 130 godina diplomatskih odnosa, Srbija i Friuli-Venecija Đulija imaju čak i dužu tradiciju. Naime, srpske porodice su pre dva veka u Trstu učestvovale u stvaranju i razvijanju bankarskog i osiguravajućeg sektora, kao i trgovinskih odnosa.

Predsednik Tadić je, posle kratkog boravka u Trstu, otputovao uUdine, gde će se sastati sa predsednikom borda direktora kompanije „Danijeli“ Đanpjetrom Benedetijem.

„Danijeli“ je jedan od tri najveća svetska proizvođača opreme i proizvodnih linija za industriju gvožđa i čelika.

Kompanija, koja zapošljava osam i po hiljada radnika, ima šest proizvodnih pogona u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj, Tajlandu i Kini, a u 2010. godini ostvarila je prihod od prodaje od 2,58 milijardi evra.

Predsednik Srbije sastaće se kasnije danas u Trevizu i sa predsednikom kompanije „Beneton“ Lučanom Benetonom.

„Beneton“ je, inače, već prisutan u Srbiji, nakon što je u maju ove godine na licitaciji kupio bivši „Niteks“ za tri miliona evra.

„Beneton“ će u Nišu raspolagati sa ukupno 65.000 kvadratnih metara proizvodnog i skladišnog prostora, a do 2014. godine u pogonima „Benetona“ u Nišu radiće oko 2.700 radnika.

Italija je godinama prvorazredni spoljnotrgovinski partner Srbije a, prema očekivanju Privredne komore, u 2011. godini bi razmena dveju zemalja mogla da dostigne rekordnih tri milijarde dolara.

Premijeri Srbije i Italije su u novembru 2009. godine potpisali Deklaraciju o strateškoj saradnji.