Porast potražnje semena za veštačku oplodnju svinja

PinterestFacebookTwitterShare

Centar za reprodukciju i veštačko osemenjavanje svinja u Vrbasu, koji su pre godinu i po dana osnovali predstavnici nemačkih proizvođača, saopštio je danas da je zadovoljan dosadašnjim poslovanjem u Srbiji i ocenio da potražnja za semenom svakodnevno raste.

Centar je u junu 2010. godine otvorilo Udruženje proizvođača priplodnih grla pokrajine Baden-Vitenberg (SZV) i prvi je te vrste u Vojvodini. 
 

Centar u Vrbasu trenutno poseduje 24 nerasta i osmišljen je kao regionalni centar koji treba da podmiri većinu potreba svinjarskih farmi u Vojvodini kada je u pitanju veštačko osemenjavanje. 
 

Kako je najavljeno, za mesec dana u Centar će biti uvedeno još 10 nerasta rasa „nemački landras“, „veliki jorkšir“ i „duroc“. 
 

Direktor SZV Jorg Sauter ocenio je da rast potražnje za semenom iz njihovog Centra pokazuje da se kvalitet dokazao na komercijalnim farmama i da postoji potreba da se u bliskoj bududnosti stado nerastova proširi uvozom novih grla. 

„Usluge naših nerastova uspešno koriste farme vodećih mesnih industrija u Vojvodini, druge komercijalne farme, veterinarske stanice i drugi individualni uzgajivači svinja“, rekao je Sauter.

Predsednik uprave Genetičkog centra za svinjarstvo u Vrbasu Saša Stojiljković kazao je da je nemačka investicija u Vrbasu realizovana u saradnji sa Univerzitetom Hohenhajm i stručnu podršku VIP Fonda, koja je bila i presudna za dolazak nemačkih partnera u Vojvodinu. 

Prema njegovoj oceni, najveća vrednost investicije SZV je što su stvoreni uslovi za pravilniju uzgajivačku strukturu i popravljanje performansi na domaćim farmama, što doprinosi kvalitetnijem razvoju stočarstva u Vojvodini i Srbiji.