Savremena poljoprivreda i energetska efikasnost

PinterestFacebookTwitterShare

Savremena poljoprivreda ne zahteva samo najsavremeniju tehniku, nego prvenstveno samoodrživost proizvodnje. Naglasak je na energetskoj efikasnosti i racionalnom korišćenju resursa.

 „Nekako smo navikli na to, da se kod nas o energetskoj efikasnosti govori jedino onda kada je reč o stambenoj izgradnji i industriji. Međutim, u razvijenim poljoprivredama Evrope, energetska efikasnost mera je savremenosti agrara. U nekim državama idu dotle, da se povrtarski staklenici grade u sklopu ribnjaka, pa je grejanje znatno racionalnije i jeftinije. I u Vojvodini je počela gradnja objekta za povrtarsku proizvodnju koji troše manje energije“, kaže asistent na Poljoprivrednom fakultetu Dušan Marinković.

Novi objekti grade se tako da se energija, koja je najskuplji input u proizvodnji povrća, u zatvorenom prostoru maksimalno iskoristi. Uz to, na pitanju smanjenja potrošnje energije u poslednje vreme mnogo rade i biolozi, odnosno oplemenjivači bilja, koji proizvode hibride skromnih zahteva prema spoljnoj sredini.

„Uz energetski efikasne objekte u povrtarstvu, za stalnu ponudu kvalitetnih i jeftinih proizvoda, neophodno je izgraditi i smeštajne kapacitete za njihovo čuvanje. Često, međutim, povrtari nemaju dovoljno novca za ulaganje, a visoke marže trgovaca u nepovoljan položaj stavljaju i proizvođače i potrošače“, tvrdi Marinković.

„Kada je reč o primeni savremenih principa u poljoprivredi, u našem agraru prednjači organska proizvodnja“, kaže predsednica Zelene mreže Vojvodine Olivera Radovanović. Ona navodi da takva proizvodnja omogućuje održivost, jer je za gajenje bilja neophodno organsko đubrivo.

Zato, osavremenjavanje ne sme da znači i odustajanje od tradicionalnog.

„Najbolje o tome govori pad plodnosti vojvođanskih oranica. Naime, zbog nedostatka stajnjaka, njive gube plodnost“, upozorava na to stručnjak Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Jovica Vasin.

„Ranije je vladalo mišljenje da plodnost zemljišta može biti sačuvana samo upotrebom veštačkih đubriva. Međutim, redovne analize ukazuju na neodrživost te zablude. Zato, savremeno povrtarstvo, odnosno biljna proizvodnja, traži usklađenost svih karika u lancu proizvodnje i distribucije hrane, ali i strogu štednju energije i razvijeno stočarstvo. Tako ćemo smanjiti troškove, a imati više stajnjaka, koga se ne stide ni agrarno najrazvijenije zemlje sveta, dodaje on.