Energetskom efikasnošću do veće vrednosti nekretnina

PinterestFacebookTwitterShare

Energetska efikasnost objekata postaje sve bitnija na tržištu nekretnina, jer podiže vrednost objekata, kvalitet života i boravak u objektu, ocenili su učesnici skupa o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu održanom u Novom Sadu.

Novi Sad je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je počeo da podržava projekte koji se na različite načine bave unapređenjem energetske efikasnosti, izjavio je pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Boris Dumnić na konferenciji o energetskoj efikasnosti.

On je dodao da su u Novom Sadu na krov Tehničkog fakulteta postavljeni solarni paneli i da je fakultet počeo da proizvodi energiju umesto da je troši.

U novosadskom JKP „Stanu“ se izrađuje atlas energetski efikasnih objekata, na osnovu koga će građani moći da vide u kakvim zgradama žive, istaknuto je u saopštenju organizatora.

Za investicije u energetsku efikasnost su potrebne odgovarajuće mere poput upotrebe kvalitetnih proizvoda za izolaciju.

„Nije dovoljno da svoj životni prostor kako-tako izolujete. Potrebno je da se raspitate kakav materijal je u ponudi, da li je prirodan, da li zadovoljava i neke druge parametre potrebne za komfor, poput kvaliteta vazduha, vatrootpornosti“, istakla je Anđelina Kuzmanović iz kompanije „Knauf Insulation“.

Novim pravilnikom je i zakonski definisana debljina izolacije koja sada iznosi 10 centimetara, što je duplo više nego ranije, ukazala je ona.

Uvođenjem energetskih pasoša u našoj zemlji, sertifikuje se mera postignute efikasnosti, na osnovu propisanih i ostvarenih vrednosti termičke zaštite objekta i utrošene energije, rečeno je na skupu.

Konferencija je održana u organizaciji kompanije „Knauf Insulation“ i GIZ (Nemačko društvo za međunarodnu saradnju), koje zajedno sa Ministarstvom za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje Srbije radi na kreiranju nacionalne strategije za energetsku efikasnost.

Na okruglom stolu je diskutovano i o novom Pravilniku o energetskoj efikasnosti u zgradama i načinu finansiranja energetski efikasnih projekata u zgradarstvu.