Stagnacija svetskih cena hrane u novembru

PinterestFacebookTwitterShare

Svetske cene osnovnih prehrambenih proizvoda su u novembru praktično ostale nepromenjene u odnosu na prethodni mesec, ističe u novom izveštaju Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).
 
Eksperti FAO su potvrdili prognozu rekordne proizvodnje žitarica u svetu, objavio je informativan centar UN, prenosi ruska agencija za ekonomske informacije Finmarket. 

Prosečan indeks svetskih cena hrane je prošlog meseca dostigao 215 poena, što je za 23 poena ili deset odsto niže od rekordnog indeksa zabeleženog u februaru 2011. godine, ali za dva poena ili jedan odsto iznad nivoa iz novembra 2010. godine, navodi se u kvartalnom izveštaju FAO.

Svetske cene žitarica su u novembru opale za tri poena ili za jedan odsto u poređenju sa prethodnim mesecom, zahvaljujući najviše padu cena pšenice od tri odsto do koga je došlo nakon revidirane naviše prognozirane ponude u 2011-2012. godini. Na korekciju predviđanja uticao je dobar rod u nekim zemljama Azije i Rusiji, kao i povećanim zalihama.

FAO je obavio da se svetska proizvodnja žitarica u 2011. godini prognozira na 2.323 miliona tona što je 3,5 odsto više nego 2010. godine.

Pretpostavlja se da će ta količina biti dovoljna da se podmire očekivani rast potrošnje u 2011-2012. godini pa i da se popune svetske rezerve.