Obim prometa na Produktnoj berzi manji za 19,3 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Ukupan promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu, od 5. do 9. decembra iznosi 2.483 tone (t) robe, u vrednosti 60,38 miliona dinara, što je u fizičkom obimu pad od 19,3 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, a u finansijskom, povećanje od 0,96 odsto. 

Na berzi kažu da zbog značano smanjenog izvoza nije čudo što je pšenica u Srbiji među najskupljim u širem regionu, a kukuruz među najjeftinijim.

Izvoz kukurza je u novembru bio dvostruko manji nego u istom mesecu 2010, pa su mali smeštajni kapaciteti i povećana ponuda prema hronično nelikvidnoj privredi, rezultirali prosečno niskom cenom od 16,31 dinar za kilogram (kg), ili 15,08 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Ta niska cena je ista kao i prethodne nedelje, ali je upozoravajuće što ona već duži period traje na domaćem tržištu.

Stručnjaci smatraju da će u slučaju niskog vododstaja Dunava, u narednom periodu, kukuruz i dalje imati nisku cenu.

Prosečna cena pšenice iznosila 20,26 dinara za kg, ili 18,76 bez PDV, što je za 2,17 odsto više od proseka iz prethodne nedelje.

Na berzi smatraju da je tako visoka cena umanjila konkurentnost naše pšenice na inostranom tržištu.

Zbog toga imamo manji izvoz ove robe od očekivanog, bez obzira što zbog blizine tržišta, imamo komparativnu prednost na CEFTA području, gde je izvoz pretežno orjentisan.

Na berzi su pretežni kupci mlinsko prerađivački kapaciteti.

Sojina sačma sa 44 odsto proteina, prodavana je po ceni 41,3 dinara za kg (din/kg), ili 35 dinara bez PDV, mineralna đubriva SAN po 28,73 din/kg i pirinač po ceni od 99,9 din/kg, a bez PDV 92,5.