Pušten u rad novi nuklearni reaktor u Rusiji

PinterestFacebookTwitterShare

Ruski premijer Vladimir Putin prisustvovao je danas puštanju u rad novog nuklearnog reaktora u centrali Kalinjinska u Udomlji, oko 300 kilometara severno od Moskve, nazvavši to novom “renesansom” atomske energije.


Novi reaktor od 1.000 megavata je četvrta jedinica u toj nuklearnoj centrali, a njegova izgradnja počela je pre raspada Sovjetskog Saveza 1991, a nastavljena je 2007. “Nuklearna energija je u usponu. U okviru nuklearne sfere dolazi do renesanse, ponovnog rođenja”, rekao je Putin, u prvom pojavljivanju u javnosti posle subotnjih masovnih protesta opozicije, koja se žali na izbornu prevaru.

Putin je odbio danas da komentariše proteste u kojima su demonstranti tražili poništavanje nedavnih parlamentarnih izbora.

Putin, koji je bio predsednik od 200O-2008. i namerava da se ponovo kandiduje za sledeće predsedničke izbore u martu, odobrio je ambiciozan plan da se u narednih 20 godina poveća državna industrija nuklearne energije.

Sergej Kirijenko, šef državne nuklearne korporacije Rosatom, izjavio je da Rusija želi da do 2030. izgradi 38 reaktora u zemlji i 28 u inostranstvu, uglavnom u Evropi i Aziji.

Poslednjih godina Rusija je radila na prevazilaženju javnog otpora nuklearnoj energiji, koji je usledio posle nuklearne katastrofe u Černobilju 1986. (u današnjoj Ukrajini), a vlada je snažno podržavala napore da se ponovo oživi nuklearni sektor.

Nuklearna energije trenutno čini 17 odsto ukupne energetske proizvodnjeu zemlji, a vođstvo zemlje se nada da će se to povećati na 25 odsto u naredne dve dekade.

Putin je taj plan okarakterisao kao mogućnost za razvitak industrije visokih tehnologija i smanjenje oslanjanja države na izvoz nafte i zemnog gasa.

Podružnica Rosatoma, Atomstrojeksport pustio je u rad ranije ove godine prvi iranski nuklearni reaktor u Bušeru, a namerava da započne gradnju novih reaktora u Indiji sledeće godine.