Litvanija odustala od nuklearke

PinterestFacebookTwitterShare

Poljska je zamrzla svoje učešće u izgradnji atomske centrale u Visaginasu, u Litvaniji, saopštili su predstavnici državne kompanije “Polska grupa energetična”.
 
Kako su obrazložili, iz projekta se povlače jer smatraju da su uslovi sporazuma za njih sada neprihvatljivi. Predstavnici PGE su podsetili da grupa ima i druge važne projekte, objavljeno je na internet portalu DELFI.

PGE se zainteresovala za izgradnju atomske centrale u Visaginasu, na granici sa Belorusijom, krajem prošle godine. Nuklearku, čije je puštanje u rad planirano za 2020, zajednički je trebalo da izgrade Poljska, Litvanija, Letonija i Estonija.
 
Ranije ove jeseni poljski ambasador u Litvaniji Januš Skolimovski je precizirao da zvanična Varšava još nije donela konačnu odluku o učešću u izgradnji, uz napomenu da su u njegovoj domovini razočarani kašnjenjem sa realizacijom projekta.
 
Nova nuklearka u Visaginasu je prema projektu trebalo da zameni atomsku centralu “Ignalinsk”, čije je zatvaranje bio jedan od uslova za prijem Litvanije u Evropsku uniju (EU). Nuklearka “Ignalinsk”, koja je podmirivala 70 odsto potrošnje električne energije u Litvaniji, zaustavljena je krajem 2009. posle čega je struja u toj pribaltičkoj zemlji poskupela za trećinu.
 
Eksperti ističu da je izgradnja atomske centrale otežana zbog nedostatka novca. Vrijednost projekta se procenjuje na 7,7 milijardi dolara, što je na nivou godišnjeg budžeta Litvanije.
 
Prema istraživanjima javnog mnjenja po pitanju izgradnje nove atomske centrale, više od 50 odsto lokalnog stanovništva je veoma skeptično prema realizaciji projekta, pri čemu manje od deset odsto Litvanaca veruje da će nuklearka biti izgrađena.