U Italiji počeli štrajkovi protiv mera premijera Montija

PinterestFacebookTwitterShare

Tri najveća italijanska radnička sindikata započela su danas sedmicu štrajkova protiv paketa mera štednje novog premijera Marija Montija, vrednog 33 milijardi evra.

 
Lučki i transportni radnici, kao i zaposleni na autoputevima prekinuli su na tri sada rad, a metalski radnici, među kojima i oni zaposleni u fabrici automobila „Fijat“, nisu radili čitavih osam sati. Istovremeno, štamparski radnici nisu radili čitavu smenu tako da se većina novina sutra neće pojaviti na kioscima, prenosi Rojters.

 
Štrajk radnika javnog saobraćaja biće održan 15. i 16. decembra, a administracija će štrajkovati 19. decembra. Ovo je prvi put za šest godina da su lideri tri najveća radnička sindikata govorili sa iste tribine ispred parlamenta.
 
„Ne odustajemo od ideje da paket mera štednje mora biti promenjen. On pogađa radnike, penzionere i čitavu zemlju“, istakla je Suzana Kamuzo, lider najvećeg italijanskog sindikata Cgil.
 
Premijer Monti nije uspeo da spreči štrajkove tokom sinoćnjeg sastanka sa liderima sindikata, ali je u svom saopštenju istakao da je spreman za amandmane ukoliko su osnovani. Sa svoje strane sindikati shvataju potrebu za još većom štednjom, ali smatraju da Montijev plan nije fer.
 
Poslanici su danas pomerili za 24 sata rok za izmenu paketa mera.
Italijanski premijer Mario Monti, ekonomista po zanimanju i nekadašnji komesar EU, najavio je 7. decembra primenu hitnih mera štednje kojima je cilj ušteda 30 milijardi evra, od kojih će 10 milijardi evra biti uloženo u podsticaj privrednog rasta.