Novinari nisu dužni da čuvaju državnu tajnu

PinterestFacebookTwitterShare

Učesnici skupa „Državna tajna i pravo javnosti da zna – slučaj Jelene Spasić“ ocenili su da je za čuvanje državne tajne odgovorna država i da novinari ne mogu krivično odgovarati za objavljivanje tih informacija.
 
Na okruglom stolu u Udruženju novinara Srbije ocenjeno je da državna tajna prestaje to da bude ako dođe u posed „neovlašćenog lica“, u ovom slučaju novinara, i da zato novinari ne mogu krivično odgovarati za njeno objavljivanje. 
 
Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo je u septembru neposrednu optužnicu protiv novinarke „Građanskog lista“ Jelene Spasić i urednika Milorada Bojovića, jer je u junu taj list objavio strogo poverljiv „Izveštaj o stanju priprema za odbranu u Srbiji u 2010. godini“, o kojem se raspravljalo na zatvorenoj sednici Skupštine Srbije. 
 
Njima se stavlja na teret da su neovlašćeno pribavili i objavili strogo poverljive podatke, kao i da su pružili pomoć učiniocu krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora preko pet godina. Tužilaštvo je navelo da je taj tekst „naneo štetu bezbednosti Srbije“. 
 
Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić rekao je da veruje da će tužilaštvo odustati od krivičnog gonjenja novinarke Jelene Spasić. 
 
„Ja verujem da je ta priča završena. Tužilaštvo je dobilo rok da precizira svoj zahtev za sprovođenje istrage, propustilo je rok i ja verujem da je sledeća priča odustajenje od krivičnog gonjenja“, kazao je Šabić.
 
On je podsetio da je od republičkog tužioca Zagorke Dolovac dobio uveravanja da neće biti suđenja po podignutoj optužnici i da će predmet biti vraćen u fazu istrage koja će biti proširena i na lica čiji je posao bio da čuvaju državnu tajnu. Šabić je ukazao da posao novinara nije da čuva tajne već da ih saznaje i objavljuje i dodao da nema „nikakvog rezona“ da u demokratskom društvu novinari budu krivično gonjeni. 
 
„U svakom normalnom društvu moraju da postoje tajne i ljudi čiji je posao da ih utvrđuju i čuvaju, koji su plaćeni za to, a po mom dubokom uverenju nije posao novinara da čuvaju te tajne nego da ih saznaju i objavljuju“, kazao je Šabić. Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Igor Jovičić rekao je da to ministarstvo nije podnelo krivičnu prijavu protiv novinarke. 
 
Jovičić je naveo da je ministarstvo, po nalogu tužilaštva, preduzelo mere da se ustanovi da li je neko od zaposlenih u sistemu odbrane učestvovao u objavljivanju podataka iz izveštaja i da je utvrđeno da niko od njih nije dao podatke. 
 
Zamenik Republičkog tužioca Goran Ilić nije želeo da komentariše u kojoj fazi se trenutno nalazi slučaj jer je, kako je rekao, „u toku i o njemu se ne zna dovoljno podataka“.
 
On je naveo da je sudska praksa u toj oblasti nepotpuna, zastarela i da ne može da pruži odgovore kako bi slučaj Jelene Spasić mogao da se reši na „pravilan način“.