Preduslov za bolje korištenje energije

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici devet opšina iz BiH danas su sa Peterom Sorensenom, specijalnim predstavnikom EU u BiH, potpisali Memorandum o razumevanju o podršci za energetsku efikasnost, što bi u budućnosti trebalo da smanji potrošnju energije.
 
Potpisivanjem memoranduma počela je saradnja na realizaciji projekta „Podrška ispunjenju zahteva Sporazuma energetske zajednice s fokusom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije“ (DELTER).
 
Glavni cilj ovog sporazuma je povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima u opštinama i pružanje podrške BiH da odgovori na obaveze preuzete potpisivanjem Sporazuma o energetskoj zajednici.
 
Memorandum su danas potpisali načelnici opština Jajce, Neum, Tešanj, Zenica, Prnjavor, Trebinje, Višegrad, Zvornik i Brčko.
 
Od ukupnog budžeta od 2,5 miliona eura, koji je obezbeđen iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) oko 400.000 eura biće obezbeđeno za nabavku materijala poput prozora i vrata, izolacionog materijala, protočnih bojlera koji štede energiju, za po jednu školu ili vrtić u opštinama koje su potpisale memorandum.
 
„Energetska efikasnost je budućnost, te jedan od ciljeva i ključnih elemenata strategije EU da do 2020. godine za 25 odsto smanji potrošnju energije. Energetska efikasnost je jedan od najdelotvornijih načina obezbeđivanja zaliha energije i smanjenja otrovnih gasova, i jedan od najvažnijih aspekata energetskog planiranja“, kazao je Peter Sorensen.
 
Dodao je da energetski sektor u BiH ima najbolje perspektive za razvoj. Sorensen je kazao da će ovaj projekat pomoći da bude podignuta svest građana o važnosti štednje energije u svakodnevnom životu.
 
Husejin Smajlović, načelnik opštine Zenica, istakao je da već nastoje da efikasno koriste energiju u ovoj opštini.
 
„Nastojimo da od Zenice napravimo ‘zelenu’ opštinu. Problem s efektivnim korištenjem energije nema u privatnim objektima. Tamo gde se plaćaju računi, ljudi uglavnom štede. Problem je s ovim javnim objektima, gde nema dovoljno svesti o štednji“, kazao je Smajlović.
 
Peter Brask, vođa tima projekta DELTER, istakao je da je jedan od ciljeva da se pokaže na koji način domaćinstva i opštine mogu poboljšati energetsku efikasnost.