Sremska Mitrovica: Prave sir od 550 evra

PinterestFacebookTwitterShare

Novu, specijalnu vrstu sira od magarećeg i kozijeg mleka, proizvodiće Prirodni rezervat bara Zasavica i Mlekara i kozarska farma „Beokapra“ iz Kukujevaca, kod Šida. Ekskluzivni proizvod biće u pakovanju od 200 grama, a kilogram će koštati 550 evra.
 
Proizvodnja ovog specijaliteta, sira koji će nositi ime „zaskoz“, spremaće se od 55 odsto magaričinog i 45 odsto kozjeg mleka, a moći će da se nađe u prodaji već krajem decembra.

– Posle nekoliko eksperimenata došli smo do zaključka da sir ovakvog sastava mleka ima najlepši ukus, da je to ekskluzivan, ekološki zdrav proizvod, koji je tražen naročito na inostranom tržištu – objašnjava Steva Marinković, tehnolog iz mlekarske laboratorije „Beokapre“.

Mlekara i farma koza „Beokapra“ već uspešno proizvodi i izvozi nekoliko specijalnih vrsta sireva od kozjeg mleka, a na farmi, u slobodnom uzgoju, ima oko 400 koza. Njen vlasnik i direktor Radovan Roganović naglašava da treba iskoristiti sve prirodne potencijale.

– Mi ćemo već dogodine imati 500 koza u slobodnom uzgoju, i tako povećati proizvodnju mleka. Trenutno proizvodimo 1.000 litara kozjeg mleka dnevno, a uz to, otkupljujemo još oko 3.000 litara ovog mleka na farmama u Čeneju i Kisaču. Novi sir „zaskoz“ namenjen je kupcima dubljeg džepa i probirljivim ljubiteljima sireva i sigurno je da će naći mesto na evropskim trpezama – zadovoljan je Roganović.

Istovremeno, farma na bari Zasavici sada ima oko 110 magarica i pošto magarica daje oko 14 litara mleka godišnje,Slobodan Simić kaže da će proizvodnja magareće-kozjeg sira početi odmah, ali da će farma biti hitno proširena za stotinu novih magarica.

– Dugo smo zajedno eksperimentisali i sada kad smo napravili pravi eko-sir, odličnog ukusa, planiramo da ga plasiramo na tržište. Degustacija je uspela, a zadovoljstvo onih koji su probali „zaskoz“, ukazuje da smo dobili još jedan izvozni mlečni adut, o čijoj proizvodnji će voditi brigu vrhunski tehnolog Steva Marinković – naglasio je Simić, upravnik Rezervata prirode bara Zasavica.