Visina poreza na nepokretnosti 0,25 odsto

PinterestFacebookTwitterShare

Predsedništvo Saveza opština i gradova Republike Srpske /RS/ usvojilo je danas preporuku koja će biti dostavljena na razmatranje svim opštinama u RS da visina poreza na nepokretnosti iznosi 0,25 odsto.
 
Ukupna vrednost do sada procenjenih nekretnina u RS iznosi 44 milijarde i 614 miliona KM i na tu vrednost će se morati plaćati porez na nepokretnosti, saopštio je gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović, pozivajući se na informacije iz Poreske uprave RS.
 
„To je ono na šta se porez mora platiti, a reč je o nekretninama koje su do sada prijavljene i koje su do sada obrađene. Postoji jedan broj  nekretnina koje vlasnici nisu prijavili, kao i onih koje su prijavljene, ali obrasci prijave ne daju mogućnost da se izvrši njihova procena“, istakao je Davidović.
 
On je rekao da trenutno procenjena vrednost nekretnina u Banjaluci iznosi oko šest  milijardi KM. Davidović, koji je predsednik Saveza opština i gradova RS, podsetio je da uvođenjem novog Zakona o porezu na nepokretnosti RS više neće postojati porez na promet nepokretnosti i trajna renta.
 
„U Savezu postoji dilema, da li tražiti odgađanje primene Zakona o porezu na nepokretnosti do 2013. godine kako bi Poreska uprava RS do tada završila preostali deo posla ili ići njegovu primenu na način da svaka opština ne dobije manji prihod nego što ga je do sada imala po osnovu poreza koji gubi“, istakao je Davidović.
 
On je rekao da će prvi prihodi po osnovu poreza na nepokretnosti doći u opštinske budžete u julu ili avgustu, a druga polovina prihoda tek naredne godine. 
 
Davidović je rekao da je Predsedništvo Saveza opština i gradova RS razmatralo Nacrt zakona o socijalnoj zaštiti i preporučilo opštinama da podrže ovaj reformski zakon, ističući da kod opština postoji opravdan strah da neće moći izmirivati dodatne obaveze koje proizilaze iz ovog zakona.
 
„Dogovorili smo se sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Rankom Škrbićem kada se utvrdi konačan Predlog zakona o socijalnoj zaštiti da ponovno održimo sastanak, jer postoji mogućnost da taj zakon bude donesen početkom 2012.godine što može biti realan problem sa stanovišta opštinskih budžeta“, istakao je Davidović.
 
On je rekao da su budžeti opština opterećeni finansiranjem održavanja lokalnih izbora u stoprocentnom iznosu, te civilne zaštite u iznosu od dva procenta, čime se dovodi u pitanje da li će budžeti imati ili ne razvojnu komponentu.
 
Govoreći o  Nacrtu  zakona o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, Davidović je rekao da je preporuka Saveza da se okonča  javna rasprava o ovom Nacrtu koja traje naredna tri meseca, nakon čega će Savez o njemu doneti konačnu preporuku opštinama.
 
„Postoje dve varijante o ovom Nacrtu zakona da se ide u njegovo poboljšanje ili da se povuče i ide u izradu jednog potpuno novog zakona“, zaključio je Davidović.
 
Sjednici Predsedništva Saveza opština i gradova RS prisustovao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić i predstavnik Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS.