Izvoz voća i povrća bi mogao biti udvostručen do 2020.

PinterestFacebookTwitterShare

Vrednost izvoza voća i povrća iz Srbije mogla bi do 2020. da bude veća od milijardu dolara, a trenutno na godišnjem nivou iznosi 600 miliona dolara, izjavio je danas Tanjugu savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) za poljoprivredu Vojislav Stanković. 

U Srbiji godišnje rodi oko 1,2 miliona tona (t) raznovrsnih vrsta i sorti kontinentalnog voća, u vrednosti od oko 500 miliona dolara, sa učešćem u ukupnoj vrednosti poljoprivredne proizvodnje od oko 10 odsto, kazao je Stanković. On je naveo da se na godišnjem nivou dobije oko 2,2 miliona t raznovrsnih povrtarskih proizvoda u vrednosti od oko 620 miliona dolara i učešćem od oko 12 odsto u ukupnoj vrednosti poljoprivredne proizvodnje.

„Godišnja vrednost izvoza voća i povrća je oko 600 miliona dolara, a uvoza oko 250 miliona dolara, što svrstava ove dve pomenute grupe proizvoda među neto izvoznike“, ukazao je stručnjak PKS, dodajući da su glavna tržišta u spoljnotrgovinskoj razmeni voća i povrća zemlje Evropske unije (EU) i Zone slobodne trgovine u Centralnoj Evropi (CEFTA).

Stanković je precizirao da sveže, prerađeno i sušeno voće učestvuje u izvozu sa oko 500 miliona dolara, a povrtarski proizvodi sa oko 100 miliona dolara.

„Poslednjih godina u izvozu dominiraju sveže i zamrznuto voće i povrće, dok su proizvodi više faze prerade sve manje zastupljeni“, kazao je Stanković.

Sušeno voće i povrće su, po Stankoviću, simbolično zastupljeni u izvozu. Godišnje iz Srbije bude izvezeno oko 4.400 t sušenog kontinentalnog voća u vrednosti od oko 12 miliona dolara, a pored suve šljive, čiji izvoz premašuje 4.000 t, nazastupljenije su – suva breskva (68 t), jabuka (sedam t) i kajsija i kruška (po dve t). Godišnje se uvozi oko 200 tona sušenog kontinentalnog voća (šljive oko 70 t i kajsije oko 20 t), u vrednosti oko milion dolara.

U spoljnotrgovinskoj razmeni sušenog povrća, izveze se oko 3.000 t u vrednosti od oko 15 miliona dolara, a uveze oko 13.000 t u vrednosti od oko 14 miliona dolara.

U izvozu dominiraju sušene pečurke i mahunasto povrće, dok u uvozu dominiraju pored pečuraka i mahunastog povrća i paradajz, šargarepa i krompir.

Proizvodnja lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja na godišnjem nivou iznosi oko 7.000 t u vrednosti od oko 150 miliona dolara, sa realizacijom izvoza od oko 23 miliona dolara.

„Ova grupa proizvoda je neto izvoznik i procenjuje se da do 2015, zajedno sa šumskim plodovima, može da realizuje izvoz od oko 80 miliona dolara“, naglasio je Stanković.

Stanković je zaključio da je moguće da Srbija do 2020. ostvari vrednost izvoza voća i povrća od 1,2 milijarde dolara. Za to je potrebno povećati obim i izmeniti strukture proizvodnje, uz donošenje i primenu adekvatnih mera poljoprivredne politike, posebno u domenu finansiranja proizvodnje namenjene izvozu.