Seljaci dobijaju premije za pune obore

PinterestFacebookTwitterShare

Svrljig je jedina opština na jugu Srbije koju vodi lider stranke koja ne učestvuje u republičkoj vlasti. Predsednik Ujedinjene seljačke stranke (USS) i opštine Milija Miletić kaže da je i pored toga ove godine iz opštinske kase i uz pomoć republičkih organa, Ministarstva ekonomije i SIEPE posao dobilo 510 novih radnika i pripravnika.
 
Političke prilike na lokalu su stabilne, jer su, po rečima Miletića, na funkcijama i posle razlaza sa DS, G 17 i SPS, 2009. godine ostali kadrovi ovih, sada opozicionih stranaka. Miletić je na čelu opštine od 2004. godine kada je izabran za zamenika predsednika, a četiri godine kasnije, postao je i predsednik. Pre dve godine „koalicioni partneri“ su ga skinuli s vlasti, ali je uspeo da se presabere i sa novim partnerima, DSS i SRS, vrati u igru posle samo mesec dana.
 
– Svi su očekivali revanšizam, ali se to nije dogodilo. Protiv toga sam da se menjaju ljudi koji znaju svoj posao. Zato je direktor Direkcije ostao Srđan Đorđević, kadar G 17, a njegov stranački kolega Zoran Gavrilović vodi Kulturni centar. Na čelu Predškolske ustanove je Dejan Miletić, lider DS u Svrljigu, a u Domu zdravlja, direktor je nestranačka ličnost – navodi Miletić. – Politička tolerantnost neophodna je u trenucima kada je ekonomski opstanak cele zemlje, a pogotovo siromašnog Svrljiga u pitanju.
 
Sa godišnjim budžetom od oko 400 miliona dinara mora se veoma domaćinski rukovati. I pored pritiska za socijalna davanja izdvojili su tri miliona dinara, a od Ministarstva ekonomije dobili još šest, pa su uspeli da obezbede pripravnički staž za 100 mladih.
 
– Proporcionalno finansijskoj moći, Svrljig daje najveće subvencije poljoprivrednicima, a najnovija mera je smanjenje lokalnih taksi i poreza za privrednike za 60 odsto – kaže Miletić.
 
Čak šest svrljiških kompanija uspelo je da dobije sredstva od SIEPE zahvaljujući izvoznoj politici i zapošljavanju. Konfekcija „Montegi“ dobila je novac za upošljavanje 60 radnika, a još toliko je uposleno u drvoprerađivačkom preduzeću „Trilord“, dok je u Vinariji „Status“ obezbeđen posao za 55 radnika. U najnovijem krugu SIEPE prošli su i Niška mlekara (52), MIN-DIV (300) i knfekcija „Kameleon“ (60).
 
Iz budžeta opštine, za poljoprivrednike je obezbeđeno 38 miliona dinara. Tako opštinska premija od tri dinara daje se stočarima za svaki litar mleka, plaća im se veštačko osemenjavanje, obnova mehanizacije se refundira od 30 do 60 odsto. Za svako žensko tele koje ne završi u klanici najmanje tri godine dobijaju 20.000 dinara, a za jare ili jagnje po 3.000 dinara.