Tadić: Investicije jedno od bitnih nacionalnih pitanja

PinterestFacebookTwitterShare

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da su investicije jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja i da nema razvoja Srbije ako se ne nastavi proces evrointegracija.

Tadić je u intervjuu „Danasu“, povodom početka proizvodnje Srpskog Fiata, rekao da je tehnološki napredak u srpskoj industriji od velike važnosti. Kada zapošljavamo naše radnike, činimo značajan doprinos rešavanju socijalnih problema, dodao je on, ističući da je kragujevačka linija najviši nivo Fijatove proizvodnje koji treba da izdrži konkurenciju sa drugim kompanijama u svetu.

On je napomenuo da se ovih dana pregovara i sa drugim kompanijama sa istaknutom tehnološkom komponentom i da će posle današnje posete Italiji ponovo ići u Nemačku, odakle je u Srbiju došao „Boš“.

„Dolazak kompanija kakva je Fiat, ili Bosch, predstavlja snažan signal nekim drugim velikim svetskim proizvođačima, japanskim na primer, da je Srbija sigurno mesto za ulaganje, zemlja u kojoj postoji obučena radna snaga i u kojoj se isplati proizvoditi i poslovati“, rekao je Tadić.

On je izrazio očekivanje da će se zemljama sa kojima Srbija ima sporazume priključiti i Ukrajina sa kojom je prethodnih dana razgovarano i da će Srbija zonu slobodne trgovine proširiti na tržište od gotovo 900 miliona potrošača. To Srbiji, kako je rekao, daje status relevantnog partnera i dobre destinacije za investicije. On nije želeo da precizira o kojim je firmama reč, podsećajući da to nije činjeno ni kada su u pitanju bili Fiat i Bosch.

Tadić je naveo pet uslova neophodnih da bi uspešne strane firme negde ulagale, među kojima je prvi politička stabilnost. Naveo je i povoljne takse i mogućnost ostvarivanja profita , obučenost radne snage, to da li je zemlja deo integracionih procesa, kao i kreditni rejting države.

Predsednik Srbije je rekao da je slika Srbije nastala devedestih godina prošlog veka i dalje prepreka bržem dolasku stranih  ulagača. Ta slika se, kako je rekao, menja sporo i teško da će nam trebati još vremena i pozirivnih efekata.

Tadić je istakao da nema razvoja Srbije ako ne bude nastavljen proces evropskih integracija. „To nije zbog formalnog članstva u EU nego zato što je taj proces garancija da ćemo udsaglasiti naš zakonski sistem sa najefikanijim pravnim poretkom koji danas postoji na svetu i pravnim poretkom koji pruža najviši nivo zaštite svojim građanima. I zato što taj pravni poredak jeste garancija za strane investitore“, rekao je predsednik Srbije.

Tadić je naglasio da Srbija ne može omogućiti bolji život građanima ukoliko ne ispravi greške iz prošlosti i u domenu privatizacijhe i domenu tehnološkog razvoja i kreiranju strategije razvoja zemlje. „Od presudne je važnosti da kreiramo jedan racionalan sistem:da racionalizujemo državu i smanjimo troškove, što će biti bolan proces, ali ćemo omogućiti da smanjimo državni deficit i taj oslobođeni novac plasiramo u infarstrukturni razvioj“, poručio je Tadić.

On je ukazao na potrebu oslobađanje od uravnilovke kako bi se došlo do kvalitetnijih kadrova, kao i na uvođenje instituta konkursa za radna mesta menadžera u državnim kompanijama.