Prvi samit energetskih menadžera

PinterestFacebookTwitterShare

U Vršcu će sutra, 14. decembra u organizaciji Centralno evropskog foruma za razvoj – CEDEF biti održan Prvi Samit energetskih menadžera i na kome će se pokrenuti i inicijativa za osnivanje Mreže energetskih menadžera Srbije – MEMS.
 
Ovaj događaj održaće se uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva infrastrukture i energetike RS, a u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost RS, Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine AP Vojvodine, opštinom Vršac, kompanijama Global Intercontinental Utilities BGD, Vaillant, Holcim, Volksbankom i brojnim energetskim menadžerima.
 
Samit će otvoriti Verica Kalanović, potpredsednik Vlade RS za privredni i regionalni razvoj i prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik Ministra infrastrukture i energetike. Cilj Samita je da poveže energetske menadžere gradova, opština i industrije iz Srbije kako bi razmenili iskustva i predstavili aktuelne i buduće projekte iz oblasti energetske efikasnosti.
 
Na skupu će biti formirana Mreža energetskih menadžera Srbije, koju je pokrenuo CEDEF kao nastavak aktivnosti na jačanju kapaciteta energetskog menadžmenta, a u cilju ostvarivanja dalekosežnih rezultata od interesa za primenu ukupne energetske strategije Srbije.
 
Inicijativu su podržali brojni energetski menadžeri a Memorandum o osnivanju MEMS potpisaće predstavnici:  Ministarstva infrastrukture i energetike RS, Agencije za energestku efikasnost RS, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine AP Vojvodine, Privredne komore Srbije, Stalne konferencije gradova i opština, fakulteta sa Beogradskog, Novosadskog, Niškog i Kragujevačkog Univerziteta, kao i veliki broj energetskih menadžera gradova i opština, industrije, transporta i javnih komunalnih preduzeća.
 
Kako bi energetski menadžment u gradovima i opštinama imao punu primenu neophodna su napredna tehnološka rešenja. U tom smislu, Zoran Biserčić, direktor kompanije Vaillant je istakao “Vaillant proizvodi energetski efikasna sistemska rešenja, poštujući pri tom najnovije evropske norme i standarde. Vaillantovi uređaji predstavlaju sinonim za vrhunsku tehnologiju iz domena KGH, ali u isto vreme i za brigu o zaštiti čovekove okoline. Ovakva situacija preslikana je i na srpsko tržište, gde je Vaillant već godinama pouzdan partner, a veliki broj privatnih i javnih objekata koji koriste naše sisteme iz domena obnovljivih izvora energije svedoče o tome, da će takav trend da se nastavi i u budućnosti”.
 
„Global Intercontinental Utilities BGD predstavlja deo globalne grupe kompanija koja pruža usluge svojim klijentima u javnom i privatnom sektoru i zajedno sa njima planira, razvija, projektuje, izgrađuje, upravlja i održava više od stotinu projekata širom sveta. Preko 40 godina na svetskom tržištu obnovljivih izvora energije bilo je dovoljno da izvedemo više od 130 postrojenja, u više od 30 zemalja. Na tržištu na kome nastupamo nudimo integralno rešenje tretiranja svih vrsta komunalnog i medicinskog otpada, kako novogenerisanog tako i već postojećeg, i njegovog pretvaranja u razne oblike zelene energije“ izjavio je Nenad Dograjić, direktor kompanije Global Intercontinental Utilities BGD.