(VIDEO) Zaštita autorskih prava podiže cene IT opreme

PinterestFacebookTwitterShare

Zbog naknade na ime zaštite autorskih prava računari, CD i DVD rezači, USB, štampači, skeneri, fotokopiri poskupeće, kako tvrde uvoznici, od januara 2012. godine. Naknada će iznositi po komadu nosača zvuka, slike i teksta od 0,7 para do 1,4 dinara, a za uređaje paušalno tri odsto vrednosti.

Firme iz IT sektora smatraju da je naknada neopravdano visoka i da obuhvata previše artikala, zbog čega će mnoga preduzeća biti zatvorena, dok zaštitnici autorskih prava smatraju da se uvoznici plaše da će ostati bez zarade.

Krajem 2009. godine donet je Zakon o autorskom i srodnim pravima, koji predviđa uvođenje naknade za IT sektor, ali Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Srbije i tri organizacije za zaštitu autorskih prava – Organizacija muzičkih autora Srbije – Sokoj, Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora nisu mogle da se dogovore kolika će biti.
 
Na kraju su ove tri organizacije zatražile mišljenje vladine Komisije za autorsko i srodna prava, koja je podržala njihov predlog o visini tarife.
 
Posle objavljivanja u Službenom glasniku, nove takse će se primenjivati od početka sledeće godine.