Skromni šefovi su bolji od ponosnih

PinterestFacebookTwitterShare

Novo naučno istraživanje pokazalo je da strogi i ponosni šefovi zbog svog ega i autoritativnosti mogu da uspore ili u potpunosti spreče profesionalni razvoj zaposlenih i na taj način negativno utiču na uspešnost kompanije.
 
Naučnici tvrde da su najbolje i najefikasnije vođe šefovi koje krasi skromnost jer njihova umerenost poboljšava odnose unutar kompanije i zaposlenima omogućava konstantno razvijanje i usavršavanje veština.
 
Istraživanje je sprovedeno na američkim univerzitetima u Bafalu i Viskonsinu gde je 55 volontera iz svih poslovnih grana i položaja, od direktora pa sve do čistača, trebalo da oceni i objasni na koji način se skromne vođe razlikuju od strogih šefova. Svi ispitanici su se složili da šefovi koji na svom primeru pokazuju kako se raste i razvija imaju sve što je potrebno za efikasno vođstvo.
 
Naučnici tvrde da su priznavanje vlastitih grešaka, naglašavanje jakih strana i veština podređenih, te pokazivanje želje za učenjem glavne karakteristike skromnog vođe koje zadovoljavaju sve preduslove kako za lični razvoj tako i za razvoj kompanije.
 
Skromni i umereni šefovi pokazuju zaposlenima na svom primeru da su učenje, lični razvoj, greške i nesigurnost normalne stvari koje se mogu svakome dogoditi na radnome mestu, a na taj način se omogućava neometani razvoj i usavršavanje veština podređenih, a time i konstantni rast cele firme.