Petrović: Zakon o zadrugama početkom 2012. u parlamentu

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović izjavio je danas da očekuje da će se Predlog novog zakona o zadrugama naći u skupštinskoj proceduri početkom naredne godine.

 
Petrović je istakao da će usvajanje tog zakona omogućiti rešavanje postojećih problema u zadrugarstvu i otvoriti prostor za nove, bolje organizacione oblike udruživanja, pre svega poljoprivrednika. On je na savetovanju „Stanje i perspektive razvoja zadrugarstva – nužnost reformi u zemljoradničkom zadrugarstvu Srbije“ u Beogradu istakao da je Nacrt zakona o zadrugama praktično završen.
 
Prema njegovim rečima, taj akt bi, kada počne njegova primena, trebalo da „razreši klupko u toj oblasti“ i reši formalne smetnje sa kojima se postojeće zadruge suočavaju. Petrović je naveo da se u tom segmentu postoji „neverovatno komplikovana pravna situacija“ zbog toga što je ogromna zadružna svojina i dalje formalno pravno društvena.
 
„Ovaj zakon bi trebalo da donese mehanizam kako u najkraćem mogućem roku sve što je nesporna imovina postane zadružna svojina, a ono što je sporno ide na sud, pa da na sudu koliko je to brzo moguće, dobije rešenje“, kazao je on.
 
Petrović je rekao da je drugi cilj tog zakona da napravi institucionalni okvir koji će svakome ko želi da se udružujući sa drugima na principima zadrugarstva, omogućiti da to učini na što lakši i celishodniji način. On je ukazao da poljoprivrednici na taj način mogu da povećaju efikasnost svoje proizvodnje, smanje troškove, povoljnije nabave potreban repromaterijal i unaprede konkurentnost, napominjući da je zadatak 1.500 agronoma koje je država angažovala i da poljoprivrednike motiviše i pomogne im da se udružuju.
 
Ministar je kazao da on lično veruje u tu formu udruživanja i istakao je zadrugarstvo utemeljeno u našoj tradiciji već vekovima i predstavlja osnov moderne države. On je naglasio da naša poljoprivreda ima ogroman potencijal – 4,2 miliona hektara obradivog zemljišta, a dva miliona ljudi, odnosno oko 800.000 gazdinstava se bavi poljoprivredom, ali i zaključio da je neophodna njena bolja organizacija za korišćenje punih potencijala.
 
Društvo agrarnih ekonomista Srbije u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Beogradu organizovalo je savetovanje na temu „Stanje i perspektive razvoja zadrugarstva – nužnost reformi u zemljoradničkom zadrugarstvu Srbije“.
 
U fokusu rada su tri teme – značaj novog Zakona o zadrugama, promocija Strategije razvoja zemljoradničkog zadrugarstva Srbije i svečano obeležavanje Međunarodne godine zadruga, za koju je proglašena 2012.
 
Na skupu učestvuju afirmisani zadružni poslenici iz inostranih i domaćih univerzitetskih i naučno-istraživačkih institucija, zadružnih saveza i zemljoradničkih zadruga, poljoprivrednih savetodavnih službi i drugih institucija i organizacija.