Budućnost povrtarstva je u navodnjavanju kap po kap

PinterestFacebookTwitterShare

Budućnost u proizvodnji povrtarskih i drugih kultura je u stvaranju uslova za realizaciju projekta navodnjavanje kap po kap, ocenio je danas direktor Zemljoradničke zadruge “Voćar” iz Glumine kod Zvornika Fahrudin Delibajrić.
 
Delibajrić je rekao novinarima da se ova vrsta projekta pokazala veoma efikasnom, navodeći kao primer izuzetno dobre prinosa krastavca kornišona na oko 700 dunuma gde je bio primenjen sistem navodnjavanja kap po kap.
 
“Planirali smo ovogodišnju proizvodnju krastavca kornišona u količini od tri hiljade tona i ta količina je bila ugovorena za tržište”, rekao je Delibajrić i naglasio da je rod, zahvaljujući primeni nove tehnologije u navodnjavanju, premašio plan za oko hiljadu tona.
 
Prema njegovim rečima, veća proizvodnja postala je tržišni problem, jer je plasman od tri hiljade tona krastavca bio ugovoren, pa se za višak proizvodnje moralo tražiti rešenje.
 
“To znači da ćemo, ako na našem području ne budemo imali kapacitete koji mogu bar delimično da apsorbuju ove sirovine, imati velikih problema, odnosno moramo ili smanjiti proizvodnju ili ići u finalnu preradu proizvoda”, rekao je Delibajrić.
 
Delibajrić je rekao da je odlučio da radi na realizaciji projekta finalne prerade povrtlarskih kultura, za šta će biti potrebno, prema predračunskoj vrednosti, oko tri miliona KM. Podsetivši da za realizaciju ovog projekata ima već zainteresovanih za zajednička ulaganja, Delibajrić je rekao da su ovogodišnje ukupne površine zasijane krastavcom kornišonom iznosile oko 1 500 dunuma, sa oko 1 500 kooperanata.