„Green buliding expo and conference“ od 23. do 25. februara 2012.

PinterestFacebookTwitterShare

Beograd će u februaru postati evropski epicentar zelene granje. Na Konferenciji koju organizuje Savet zelene gradnje Srbije, svi posetioci dobiće jedinstvenu priliku da čuju svetske predavače iz ove oblasti. Konferencija će biti održana u sklopu Sajma zelene gradnje, od 23. do 25. februara 2012. godine.

– Zvezda konferencije svakako će biti Džeri Judelson iz SAD, često nazivan i „Kum zelenog“, jedan od pionira LEED standarda, autor desetine knjiga i najpoznatiji predavač zelene gradnje u svetu – kaže Marija Golubović, predsednica Saveta.

Ideja konferencije je da se na jednom mestu nađu predstavnici svih međunarodnih standarda zelene gradnje, što je redak slučaj bilo gde u svetu. Tako će publika iz Srbije i regiona na jednom mestu moći da se upozna sa zelenim standardima koji potiču iz Britanije, Nemačke, Francuske i SAD-a, a koji se primenjuju širom sveta, navedeno je u saopštenju Saveta zelene gradnje.

BREEAM standard zelene gradnje predstaviće Terens Beket iz Velike Britanije, HQE standard predstaviće Bruno Mesure iz Francuske, o DGNB standardu govoriće Frenk Hajnlajn iz Nemačke, a međunarodni standard zelene gradnje LEED predstaviće Dženivin Kvan iz SAD, potpredsednik „USGBC International“.

Takođe, na konferenciji će govoriti i Dominika Červinska, koja dolazi iz sedišta organizacije Svetskog saveta zelene gradnje u Torontu, kao i profesionalci koji su angažovani na zelenim projektima u Srbiji i regionu, i poseduju iskustva u procesu sertifikacije zelenih zgrada u lokalnim okolnostima. Među potvrđenim predavačima je i Devin Sailor iz „Colliers International“.

Prijave za Sajam i konferenciju već su počele, a organizator upozorava da je broj mesta ograničen kako bi bila omogućena kvalitetnija diskusija sa predavačima, te da se zainteresovani prijave za rezervacije.