Nemačka donira dva miliona evra za obnovu toplana

PinterestFacebookTwitterShare

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku Srbije i nemačka Razvojna banka (KfW) potpisali su danas sporazum o donaciji Vlade Nemačke od dva miliona evra za finansiranje konsultanta za sprovođenje četvrte faze rehabilitacije toplana u Srbiji.


Ministar za infrastruktru i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić je kazao da će donacija omogućiti poboljšaje grejanje u 18 gradova.

Zamena modernizacija kotlova i toplovodnih cevi doprinosi i smanjenju zagađenja.
 
Savetnik za energetiku premijera Srbije Petar Škundrić kazao je da se četvrta faza projekta rehabilitacije toplana finansira iz kredita KFV banke od 45 miliona evra i subvencija Vlade Srbije od 9,25 miliona evra.
 
Sporazumom o tom kreditu, potpisanom u septembru ove godine, omogućen je otpis 18,5 miliona evra javnog duga Srbije Nemačkoj, kazao je on.

 
Realizacija četvrte faza trebalo bi da počne početkom 2012. godine psole angažovanja konsultanta, a da sezavrši krajem 2015. godine.
 
Škundrić je naveo da su u prve tri faze obnovljene toplane u osam gradova u Srbiji.
 
Prema podacima Ministarstva za infrastrukturu i energetiku, primenom treće faze projekta u kojoj su rahabilitovane toplane u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Pirotu, Subotici i Zrenjaninu godišnje se uštedi 38.000 megavat sati energije.
 
Emisija ugljen dioksida smanjena je za 10.000 tona godišnje, a smanjenje troškova proizvodnje toplotne energije kroz uštede iznosi 1,7 miliona evra godišnje.
kazao je on.