Venecuela poziva zemlje OPEK da smanje proizvodnju nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Venecuela je apelovala na arapske zalivske zemlje u okviru organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da smanje prekomernu proizvodnju te sirovine budući da na tržištu ima dovoljno sirove nafte nakon što se proizvodnja u Libiji oporavila, ali je i dodala da udruženje treba da zadrži ciljnu proizvodnu kvotu.


„Moramo da se prilagodimo povećanju proizvodnje u Libiji, ali i da ostvarimo isti obim proizvodnje“, rekao je venecuelanski ministar energetike Rafael Ramires na prošlonedeljnom sastanku OPEK-a u Beču, a prenela agencija AFP.

Zalivske zemlje moraju da smanje svoju proizvodnju, rekao je Ramires, ukazujući na Saudijsku Arabiju i Kuvajt, jer su to jedine zemlje čija je proizvodnja nafte prekomerna.

„Mi verujemo da na tržištu ima dovoljno nafte“, dodao je on.

Brojni analitičari su očekivali da će OPEK, koji proizvodi oko trećinu sirove nafte u svetu, zadržati svoju proizvodnu kvotu od 24,84 miliona barela po danu (mbpd), koliko ona iznosi skoro tri godine.

Međunarodna energetska agencija (IEA), koja predstavlja najveće potrošače nafte, saopštila je danas da je OPEK zapravo prošlog meseca proizveo 30,68 mbpd, uglavnom zbog većeg obima proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Libiji.

Rezultat uključuje i proizvodnju u Iraku, koji nije uključen u zvaničnu proizvodnu kvotu OPEK-a zbog dugotrajnih nemira u toj zemlji. Ne računajući iračku proizvodnju „tečnog zlata“, organizacija je u novembru proizvela 27,97 mbpd, što je i dalje iznad kvote OPEK-a, procenjuje IEA.

Venecuela se pridružila Iranu, koji predsedava OPEK-om, u pozivima upućenim velikanima te organizacije, Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu, da smanje prekomernu proizvodnju, pošto se libijska nafta vraća na tržište.

Dve zalivske zemlje pojačale su proizvodnju tokom poslednjih nekoliko meseci da bi nadoknadile prekid izvoza nafte iz Libije, nakon što je u toj zemlji ove godine buknuo građanski rat.