Počela probna proizvodnja automobila „el zero“

PinterestFacebookTwitterShare

U fabrici Fijat automobili Srbija danas je počela probna proizvodnja novog modela vozila „el zero“, a za proleće naredne godine najavljen je početak serijske proizvodnje, rekao je danas u Kragujevcu predsednik Srbije Boris Tadić.

 
Nakon obilaska novih pogona fabrike Fijat automobili, Tadić je novinarima rekao da je menadžment Fijata potvrdio da će serijska proizvodnja novog modela početi na proleće. On je kazao da je novi model sada na raznim testiranjima i da ima utisak da je izuzetno bezbedan, pošto je danas u njemu sedeo.

 
„Impresioniran sam tehnologijom koja će biti primenjena u proizvodnji, imamo iskorak u tehnološkom smislu, motor je briljantan, fantastičan čuvar energije, čuva ljude i od buke, a obezbeđuje i različite modifikacije automobila u budućnosti“, rekao je Tadić.
 
On je izrazio očekivanje da će uskoro biti pronađeno i pravo ime za novi Fijatov model, dodavši da je velika stvar što će taj auto biti i na američkom tržištu.
 
„Ova investicija je mnogo koštala Srbiju, država je odvojila sredstva, ali to je bio jedini način da u kritičnom vremenu dobijemo proizvođača kao što je Fijat“, kazao je Tadić.
 
Predsednik Srbije podsetio je da su razgovori o dolasku Fijata u Srbiju počeli pre pet godina i da je to rezultat „stahovitog timskog rada“. Prema rečima Tadića, stvari se ne dešavaju „preko noći“ kako građani očekuju i mora mnogo da se radi. To je, kako je rekao, kompleksan posao, uz mnogo razgovora i sastanaka i prikazivanja Srbije kao atraktivne zemlje za investiranje.
 
Tadić je rekao da je juče u Italiji razgovarao sa predstavnicima proizvođača specijalnih čeličnih delova „Danijeli“ i Benetona. On je ocenio da Srbija mora da se industrijalizuje, pripremi za krizne udare i da iskustvo sa Fijatom pokuša da iskoristi na valjan način, da osnaži privredu, da lakše izgura finansijske nedaće koje pogađaju čitav svet.