Kosovo – epicentar droge u Evropi

PinterestFacebookTwitterShare

Direktor ruske Federalne službe za kontrolu nelegalnog prometa narkotika Viktor Ivanov izjavio je da je Kosovo glavni tranzitni pravac za drogu u Evropi.
 
„Zbog poznatih događaja Kosovo je pretvoreno u glavni tranzitni narko-klaster Evrope, u epicentar u kom se, s jedne strane, spajaju dva globalna toka – kokainski preko Afrike, i heroinski preko Turske, a s druge strane, ostvaruje se ciljani transfer u zemlje Evropske unije“, rekao je Ivanov.
 
Prema podacima koje je izneo čelnik ruske službe, kroz Kosovo godišnje prođe približno 50 tona heroina, a obim godišnjeg profita od njegovog tranzita dostiže tri milijarde evra, što je dva puta više nego što iznosi celokupan kosovski budžet. 

„To nije slučajno, jer aktivnosti kriminalnih grupa, smeštenih na teritoriji pokrajine Kosovo, ne ograničavaju se na tu teritoriju, već se radi izvlačenja maksimalnog profita njihove operacije šire na teritoriju praktično cele Evrope“, rekao je Ivanov a preneo je Itar-Tas s iz glavnog grada Slovenije. 

Ruska državna agencija prenosi podatke specijalnih službi EU, po kojima albanske kriminalne strukture kontrolišu do 70 odsto heroinskog tržišta u Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj i Mađarskoj, a do 20 odsto šverca u Veliku Britaniju i druge države regiona. 

Oni su postali dominantna kriminalna snaga, ne samo Mediterana i cele jugoistočne Evrope, već i praktično čitave Evrope, navodi Itar-Tas s, koji je preneo i najnovije procene po kojima se skoro 40 odsto heroina iz Avganistana u zemlje EU prenese upravo preko balkanske teritorije. 

Slovenačka agencija STA prenela je da su predstavnici evropskih zemalja aktivnih u „Grupi Pompidu“ potpisali deklaraciju o saradnji u borbi protiv šverca droge na jugoistoku Evrope, koji je deo tzv. balkanskog puta droge. 

Čelnik Grupe Etjen Aper (Apaire) rekao je posle skupa da su zemlje na „balkanskom putu“ izložene uglavnom heroinu i kokainu i da se, iako je Balkan pretežno tranzitni region, određene količine droge tu zadržavaju. 

„Grupa Pompidu“ osnovana je 1971. godine na inicijativu tadašnjeg francuskog predsednika Žorža Pompidua, a 1980. je ušla u strukturu Saveta Evrope. 

U okviru nje evropski ministri, funkcioneri, eksperti i stručnjaci u oblasti borbe protiv nelegalnog širenja narkotika i pomoći zavisnicima, sarađuju i razmenjuju iskustva. 

Od 1991. godine, tehnička pomoć koja se u okviru nje pruža, proširena je i na zemlje Centralne i Istočne Evrope koje nisu njene članica, a na skupove se pozivaju i predstavnici SAD i Kanade. 

Trenutno su njene članice 36 zemalja.