Okrugli sto o izvozu proizvoda biljnog i životinjskog porekla

PinterestFacebookTwitterShare

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) Bosne i Hercegovine 14. decembra organizuje dvodnevni okrugli sto s ciljem pregleda realizacije Mape puta za stvaranje uslova za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porekla.
 
Uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva i u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda, UNDP, okruglom stolu će prisustvovati predstavnici vlasti, institucija, privrednih komora i privrednici, kao i gosti iz Hrvatske i Srbije.
 
Prisutnima će se obratiti ministar MVTEO BiH Mladen Zirojević, ministar Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Najdžel Kejsi i UNDP rezidentni predstavnik u BiH Jurij Afanasijev.
 
Drugoga dana rada okruglog stola biće održana radionica o temi „Izvoz robe životinjskog porekla u EU i iskustva, u razvoju sistema sigurnosti hrane u regiji“, na kojoj bi trebalo fokusirati svoj rad na konkretnim tehničkim rešenjima za provođenja Mape puta.
 
Učesnici će nastojati ukazati na neophodne korake koje vlasti i institucije moraju preduzeti radi sprovođenja aktivnosti iz Mape puta, pripreme za dolazak EU inspekcije za hranu i veterinu i samim tim kreiranja uslova za izvoz robe životinjskog i biljnog porekla u zemlje EU, saopšteno je iz MVTEO BiH.