Delez prodaje akcije Pekabete

PinterestFacebookTwitterShare

Proteklih dana Delez (Delhaize) Srbija prodao je manju količinu akcija Pekabete [PKBT], potvrđeno je danas u brokerskim krugovima.
 
Prema podacima sa Beogradske berze, Delez je od 5. decembra prodao ukupno 1.299 akcija Pekabete od emitovanih 453.007 komada.
 
“Trenutno se odvija dokapitalizacija kompanije koju je odobrila Skupština akcionara i koja bi trebalo da poveća ukupan broj akcija Pekabete za 100 odsto, ukoliko bude uspešna”, kazao je u izjavi za agenciju Beta broker Sinteza Invest grupe Nenad Gujaničić.

Po okončanju te dokapitalizacije, Delez bi, u slučaju da uplati svoj deo emisije, morao da uputi ponudu za preuzimanje, pa verovatno prodajom dela akcija “daje signal” tržištu da neće samo gledati eventualni rast vrednosti akcija na berzi koja bi ih primorala na ponudu za preuzimanje po višoj ceni, kazao je Gujaničić.

Belgijska “Delez grupa” preuzela je krajem jula ove godine srpski trgovinski lanac “Maksi” koji je kupila za 932,5 miliona evra. Kupovinom “Maksija” postali su i vlasnici akcija “Pekabete”, gdje imaju udeo od 92,6 odsto.

Cena akcija Pekabete [PKBT] na Beogradskoj berzi danas je bila 7.350 dinara, a najniža cena za tu hartiju u poslednjih godinu dana zabeležena je 28. februara ove godine kada je vredila 2.800 dinara, dok je najskuplja bila 14. marta 2011. kada je koštala 10.368 dinara.