Sporna privatizacija 10 vojvođanskih zadruga

PinterestFacebookTwitterShare

Odbori za predloge i predstavke Skupštine Srbije i Skupštine Vojvodine nekoliko meseci bavili su se zahtevima građana i udruženja malih akcionara da se preispitaju pojedini slučajevi privatizacije u kojima postoji sumnja u nepravilnost privatizacionog postupka. Među njima je i privatizacija deset vojvođanskih zemljoradničkih zadruga.

 
Na „javnom slušanju“ o problemu privatizacije u Srbiji u Odboru Skupštine Srbije za predstavke i predloge, bivši radnici zemljoradničkih zadruga, Robnih kuća „Beograd“ i mnogih drugih privatizovanih firmi, rekli su da Agencija za privatizaciju nije poštovala zakon i da je radila suprotno interesima radnika koji su decenijama stvarali te firme. 

Savetnik Ministarstva finansija Marinko Bošnjak je rekao na sednici da je zbog kršenja obaveza raskinuto 30 odsto kupoprodajnih ugovora o privatizaciji. Nezadovoljni bivši radnici i mali akcionari mnogih privatizovanih preduzeća zatražili su danas u Skupštini Srbije poništavanje privatizacije tih firmi ukazavši da je sprovedena nelegalno.
 
Na sednicu nije došao direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković. Agencija je uoči sednice obavestila Odbor da Cvetković neće doći jer privatizacija nije u nadležnosti Odbora za predstavke, već Odbora za privatizaciju, rekao je predsednik Odbora Saša Dujović. 

Predsednik malih akcionara Robnih kuća Beograd Radoje Arsenić je ponovio da su nekadašnji ministar Mlađan Dinkić i bivša direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Džinić oštetili radnike te firme. 

„Dinkić je radnicima odredio naknadu od po 135 evra po godini staža, a Vesna Džinić je dobijala platu 3.000 evra mesečno“, rekao je Arsenić navodeći to kao primer nepravde. 

Predsednik Saveza akcionara Vojvodine Veselin Muhadinović i predstavnik malih akcionara i zadrugara iz Srpskog Miletića u opštini Bač su ukazali na nepravilnosti u privatizaciji zemljoradničkih zadruga zbog čega je mnogo ljudi ostalo bez posla. Oni su zatražili preispitivanje spornih privatizacija u Srbiji upozoravajući da je strancima –  suprotno zakonu – dozvoljeno da budu vlasnici poljoprivrednog zemljišta. 

Na sednici je nekoliko desetina nezadovoljnih radnika aplauzima pozdravljalo zahteve svojih kolega, a došli su i poslanici, među kojima najviše iz opozicionih stranaka – Srpske radikalne stranke i Nove Srbije. Poslanici te dve stranke su optužili premijera Mirka Cvetkovića da ne želi da se uhvati u koštac sa problemom nelegalnih privatizacija, jer je, kako tvrde, i sam u njima učestvovao dok je bio direktor Agencije za privatizaciju.