MMF: Ne razmišljamo o novim zajmovima Grčkoj

PinterestFacebookTwitterShare

Uprkos tome što mnogi smatraju kako bi MMF uskoro trebao povećati svoju finansijsku pomoć Grčkoj novom pozajmnicom, iz te organizacije poručuju kako trenutno o tome ne razmišljaju, javlja hrvatska agencija Hina.

„Kancelarija nije ovde kako bi raspravljala o novom programu“, rekao je na telefonskoj konferenciji voditelj MMF-ove kancelarije u Grčkoj Pol Tomsen. Tomsen je dao izjavu u Atini, gde je u ponedeljak s grčkom vladom i dvama članovima „trojke“ javnih poverilaca Grčke (Centralna banka i Evropska komisija) počeo pregovore o ekonomskoj politici nove vlade koja je preuzela vlast u novembru.

Ministar finansija Evangelos Venizelos rekao je u ponedeljak da se ti pregovori trebaju završiti novim planom finansiranja Grčke „vrednim 89 milijarde evra do kraja januara“.

Tomsen je hteo naglasiti da zasad nema govora ni o kakvom sudelovanju MMF-a u tom planu i da fond i dalje radi u okviru plana od 30 milijarda evra pomoći dodeljene u maju. „Imamo postojeći program i planiramo i dalje podupirati Grčku. Nema zahteva za novi program“, kazao je. Tomsen je podsetio da zemlja može računati na evropske partnere. „Evropski čelnici su na prošlom samitu u jul rekli da će podupirati Grčku sve dok bude trebalo kako bi ponovo dobila pristup tržištu, pod uslovom da program donosi rezultate“, napomenuo je.

Privatni poverenici Grčke koje zastupa Institut za međunarodne finansije (IIF) ponudili su u oktobar otpis polovine duga koji zemlja ima prema njima. O pojedinostima ponude još se pregovara.