Zašto su nam toliki računi za gas?

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada je 1. novembra odobrila da gas za domaćinstva poskupi u proseku deset odsto, međutim, novembarski računi stižu uvećani i za četvrtinu. Iz Agencije za energetiku podsećaju da ima 35 distributera, a da najniže poskupljenje važi samo za „Srbijagas“.
 
Gas je bio skup i pre poskupljenja, pa se većina domaćinstava već pripremila za štednju. Peći uključuju uglavnom samo tamo gde borave, a kuvaju na struju. Međutim, kažu, na računima se to ne vidi.
 
I „Srbijagas“ i ostali distributeri poručuju da je cena opravdana i u skladu sa zakonom. U Agenciji za energetiku objašnjavaju da je 11,1 odsto gas poskupeo samo kod „Srbijagasa“, a kod ostalih distributera, u proseku 17 odsto.
 
„Svi ostali distributeri nabavljaju prirodni gas kod ‘Srbijagasa’ i rast cene te nabavke je negde oko 15 odsto. To je glavni razlog zašto je došlo do ovog povećanja kod njih“, rekao je Gordan Tanić iz Agencije za energetiku.
 
Struktura cene gasa, koju je napravila Agencija za energetiku, pokazuje da 81 odsto ide na nabavku gasa, a 19 odsto na sve ostale troškove. Kubik gasa kod „Srbijagasa“ košta oko 38 dinara, a kod ostalih distributera od 39 do 43 dinara, bez PDV-a. Distributeri se žale da je i sa poskupljenjem zarada minimalna.
 
„Da je povećanje kod distributera bilo deset odsto onda bi distributer radio sa nulom i ne bi imao nikakva sredstva da održava svoje distributivno gasne mreže“, rekla je Sonja Zrnić iz Preduzeća za distribuciju „Novi Sad Gas“.
 
U Srbiji ima gotovo 250.000 individualnih potrošača gasa i 35 distributera. Neki snabdevaju samo četiri domaćinstva, pojedini 130, a neki 900.
 
„Iz tog razloga Agencija je nekoliko puta insistirala da se pokrene neka aktivnost ka njihovom ukrupnjavanju jer je to i jedini način da se smanji pritisak tih troškova na cenu prirodnog gasa“, rekla je Zrnić.
 
Kako god, sve plate građani. Sreća je što nije mnogo hladno.