Ćirić: Stiže drugi talas investitora iz SAD

PinterestFacebookTwitterShare

Broj američkih investitora u Srbiji je solidan, a investicije su dostigle 1,5 milijardi dolara, ocenjuje ministar ekonomije Nebojša Ćirić. Prema njegovim rečima, cilj delegacije koja je u poseti SAD je da razgovara sa novim zainteresovanim američkim investitorima.
 
„Ono što se dešava poslednjih meseci može se nazvati drugim talasom američkih investitora“, rekao je Ćirić u intervjuu „Glasu Amerike“.
 
Delegacija Srbije u utorak je bila u Njujorku i razgovarala s „NCR-om“, globalnim liderom u pružanju intelektualnih usluga finansijskim institucijama.
 
„Dakle, zaista postoji interesovanje i mogu slobodno da kažem da su ekonomski odnosi, naročito u oblasti investicija koje dolaze u Srbiju, u veoma uzlaznoj putanji. S druge strane, naša bilateralna ekonomska saradnja je relativno skromna. Pre krize bila je oko 500 miliona dolara. Sada, međusobna trgovinska razmena iznosi oko 300 miliona dolara, mada je deficit nažalost na našoj strani“, rekao je Ćirić.
 
Ministar je najavio i razgovore u američkoj privrednoj komori, sekretarijatu za ekonomiju i „OPIC-u“ (Overseas Private Investment Corporation), jednoj od najvažnijih američkih institucija koja podržava i osigurava američke kompanije od rizika.
 
„Zbog određenih problema u procesu privatizacije oni su od 2009. praktično zamrzli bilo kakve aktivnosti vezane za Srbiju. Mi ćemo pokušati da promenimo tu situaciju, odnosno da se vratimo na onaj normalni odnos kakav je bio pre toga“, istakao je Ćirić.
 
On je podsetio da je prošle nedelje potpisan ugovor sa kompanijom za proizvodnju guma “Cooper Tires“, trećom po veličini u Americi, koja će preuzeti deo „Trayala“ u Kruševcu, investirati više od 50 miliona evra i zaposliti 300 ljudi. Neposredno pre toga zaključen je i ugovor sa „Sitelom“, američkom kompanijom koja se specijalizuje sa pružanje takozvanih „call service“ usluga.
 
Ćirić je rekao da se posledice krize u evrozoni osećaju i u Srbiji, mada je njena ekonomija relativno mala i nije integrisana u evrozonu.
 
Projekcije privrednog rasta su stoga smanjene sa 3 na 2 odsto za ovu godinu, a za sledeću – sa 4 na 1,5 do 2 odsto. To govori da sve ono što se dešava u ekonomijama EU i evrozone definitivno ima uticaja na srpsku ekonomiju, a razlog je i taj što su naši najveći trgovinski partneri zemlje EU i što su najveći investitori zemlje EU“, objasnio je on.
 
Naglasivši da je nesporno da će 2012. godina biti prilično teška i za Srbiju i zemlje u okruženju, Ćirić je naveo da u poređenju sa nekim zemljama Zapadnog Balkana, pa i nekim zemljama EU, kao što su Bugarska i Rumunija, Srbija, ipak, stoji veoma dobro, pa čak i bolje od drugih.
 
Ove godine smo lideri u regionu u privlačenju stranih direktnih investiticja. Uspešno smo završili i aranžman s MMF-om u martu i ušli u novi aranžman “iz opreznosti“, odnosno provizorni aranžman. Mislim da to pokazuje da će vlada, iako se radi o izbornoj godini, voditi vrlo restriktivnu ekonomsku i fiskalnu politiku“, rekao je on.
 
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić nalazi se u petpodnevnoj poseti SAD u okviru koje će razgovarati sa američkim zvaničnicima i potencijalnim investitorima.