Iran premešta svoja postrojenja

PinterestFacebookTwitterShare

Iran će premestiti svoja postrojenja za obogaćivanje uranijuma na bezbednija mesta, ukoliko to okolnosti budu nalagale.
 
Tu informaciju je prenela iranska poluzvanična agenija Mer, pozivajući se na izjavu generala Golamreza Dzalalija, jednog od komandanata Revolucionarne garde.
 
Zbignjev Bžežinski, bivši savetnik američkog predsednika Džimija Kartera, u međuvremenu ocenjuje da bi rat sa Iranom imao katastrofalne posledice.
 
Spor oko iranskog nuklearnog programa, uključujući obogaćivanja uranijuma, naveo je zapadne zemlje da uvedu strože ekonomske sankcije Iranu, a Izrael i SAD su saopštili da ne isključuju upotrebu sile ukoliko diplomatski napori ne budu dali rezultata, prenosi Rojters.

Zapadne zemlje strahuju da Iran radi na razvoju nuklearnog oružja, što Teheran demantuje, tvrdeći da nuklearni program zemlje ima isključivo mirnodopsku svrhu. SAD su sinoć stavile još dvojicu iranskih vojnih funkcionera na spisak osoba pogođenih putnim i finansijskim sankcijama, a vlada se približila kompromisu sa Kongresom oko uvođenja novih oštrijih sankcija iranskoj centralnoj banci.

Reč je o Hasanu Firouzabadiju, načelniku združenog generalštaba i Abdulahu Arakiju, zameniku komandata Islamske Revolucionarne garde, koji su optuženi za nasilno gušenje demonstracija i zlostavljanje uhapšenih posle osporavanih iranskih izbora 2009. godine.

Sankcije podrazumevaju zabranu ulaska u SAD, zamrzavanje imovine koje pomenute osobe imaju u SAD, i zabranu američkim kompanijama da posluju sa njima. Efekat sankcija je međutim nejasan s obzirom da SAD i Iran ionako nemaju vojnu saradnju dok su finansijski i komercijalni odnosi svedeni na minimum, naveo je AP.

Zbignjev Bžežinski, koji još ima uticaja na američku spoljnu politiku, izrazio je zabrinutost zbog zaoštravanja retorike, upozorivši da Vašington ide prema sukobu sa Iranom, koji bi mogao prerasti u rat sa “katastrofalnim posledicma.”

“Mi mislimo da ćemo izbeći rat okrećući se pritiscima, ali što više se oslanjamo na pritiske, to ćemo pre morati da se odlučimo na rat ukoliko oni ne budu dali rezultata. To nam dramatično sužava mogućnosti,” rekao je Bžežnski na okruglom stolu koji je organizovao Atlantski savet u Vašingonu.