Zaposleni sve više javljaju šefovima da su bolesni putem Facebook-a i SMS-a

PinterestFacebookTwitterShare

Sve više radnika u slučaju bolesti izbegava “tradicionalni” poziv upućen šefu, već im češće šalju poruke. Za ovu opciju odlučuje se čak četvrtina zaposlenih, dok će svaki šesti svog pretpostavljenog obavestiti putem Facebook-a.

Istraživanje koje je jedna kompanija sprovela na uzorku od 10.000 ispitanika ipak kaže da gotovo tri četvrtine šefova smatra da je slanje poruke ili mail-a sumnjivo. Oko 15 odsto menadžera kaže da su sumnjivi oni zaposleni koji ih telefonom obaveštavaju da su bolesni, jer smatraju da zaposleni glume ako bi dobili slobodan dan.

Zbog sumnji šefovi sve češće pribegavaju proveravanju svojih saradnika, a 20 odsto priznalo je da proveravaju Facebook profil radnika koji uzeo slobodan dan radi prehlade, prenosi Daily Mail. Menadžeri ne prezaju ni od toga da svoje zaposlene zovu sa nepoznatih brojeva, a jedan od 20 menadžera čak će otići i do kuće svog radnika kako bi se uverio da li je zaista bolestan.

Istraživanja jedne kompanije pokazala su da oni radnici koji obaveštavaju telefonom svoje nadređene radi neophodnog slobodnog dana usled prehlade zaista preteruju sa svojim simptomima, a gotovo četvrtina njih menja svoj glas i pretvara se da kašlje.

Trećina ispitanika zazire da koristi društvene mreže tokom svog bolovanja, a 34 odsto navelo je da je razlog tome izbegavanje sumnje koje mogu da podstaknu tim potezom kod svojih pretpostavljenih.
 
Pripremila: I.M.