Visoke cene nafte prete globalnoj ekonomiji

PinterestFacebookTwitterShare

Visoke cene nafte mogle bi dodatno usporiti svetsku ekonomiju, stoga bi proizvođači sirove nafte trebalo da razmise o povećanju svoje proizvodnje, rekao je danas glavni ekonomista Međunarodne agencije za energiju (IEA).
 
“Trenutne visoke cene nafte mogle bi ugušiti ekonomski oporavak u mnogim zemljama. Nadam se da visoke cene nafte ne usporavaju kineski ekonomski rast te da ne stvaraju negativni efekt koji će uticati na globalni oporavak”, rekao je Fatih Birol na jednom skupu u Singapuru. Cena sirove nafte skočila je na 100 dolara po barelu u odnosu na 75 dolara zabeleženih u oktobru usled znakova da će američka ekonomija verovatno izbeći recesiju. Većina ekonomista očekuje da će globalni ekonomski rast iduće godine usporiti budući da evropska dužnička kriza preti izbijanjem recesije u Evropi.
 
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) održaće danas sastanak u Beču na kojem će odlučivati hoće li promeniti proizvodne kvote. Birol je predložio proizvođačima sirove nafte udruženim u taj naftni kartel da povećaju svoju proizvodnju zbog veće potražnje u zemljama u razvoju i pada zaliha u bogatim zemljama.
 
“Siguran sam da OPEC zna puno bolje od mene što treba učiniti”, odgovorio je Birol na pitanje treba li OPEC povećati proizvodnju. “No, budući da su cene nafte još visoke i da negativno utiču na oporavak globalne ekonomije, nadam se da će zemlje proizvođači energenata uzeti to u obzir i u skladu s tim doneti odluku”.