Vrhunski proizvodi na predstojećoj Berzi sadnog materijala

PinterestFacebookTwitterShare

Novosadski sajam će od 16. do 18. decembra biti domaćin četvrte Berze sadnog materijala, na kojoj će oko 40 rasadnika i nekoliko naučnih ustanova predstaviti proizvode vrhunskog kvaliteta, saopštila je danas ta sajamska kuća.

Izvršni direktor Sajma Bojan Gajić je na konferenciji za novinare napomenuo da se berza organizuje u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, „u želji da se doprinese reafirmaciji rasadničarstva i proizvodnje sertifikovanog sadnog i loznog materijala“.

Namera je da se tako izađe u susret posetiocima koji se sadnjom, setvom ili uređenjem eksterijera bave profesionalno ili iz hobija, kako bi na jednom mestu mogli da kupe sadni materijal vrhunskog kvaliteta.

Gajić je najavio učešće oko 40 rasadnika, zatim Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu – Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo i pejzažnu arhitekturu, Instituta za kukuruz Zemun Polje, kao i Instituta za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci.

U stručnom delu biće održan okrugli sto na temu „Proizvodnja sadnog materijala u Srbiji – stanje i predlog mera“.

Kako je najavio prof. dr Zoran Keserović sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, namera tog skupa je da se preporuči izmena Zakona za prelazak sa proizvodnje standardnog na proizvodnju sertifikovanog materijala kako bi bilo omogućeno lakše podizanje matičnih zasada.

Keserović je istakao da je ove godine najveće interesovanje za podizanje zasada u proteklih nekoliko godina i dodao da je održavanje berze veoma važno za afirmisanje proizvodnje sadnog materijala u Srbiji.

Berza će biti održana u Hali „Master“, radno vreme je od 10 do 18 časova, a u nedelju se završava sat ranije.