Kontrola prisustva glutena u proizvodima iz Vojvodine

PinterestFacebookTwitterShare

Vojvođanski sekretarijat za poljoprivredu potpisao je danas sa osam prehrambenih preduzeća ugovor za projekte deklarisanja odsustva glutena u proizvodima.


Kako se navodi u saopštenju tog sekretarijata, ugovori su vredni oko 1,8 miliona dinara.

Ukupno će se kontrolisati 112 proizvoda prerađevina mesa i mleka, mlinsko-pekarskih proizvoda, prerađevina od voća i povrća, proizvoda od soje koji se koriste u ishrani ili za pripremu hrane, biljnih ulja i namaza.

Akcija sprečavanja alergijske reakcije na hranu pokrenuta je u okviru realizacije programa „Fond za promociju izvoza poljoprivrednih proizvoda“, čiji je nosilac Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu.

Kako se navodi, najčešći alergeni u hrani su gluten, koštunjavo voće, soja, jaja i mleko, a u razvijenim zemljama regulativa diktira da proizvođači primenjuju praksu deklarisanja odsustva alergena u prehrambenim proizvodima.

U našoj zemlji na tržištu odsustvo alergena je deklarisano samo u malom broju, uglavnom uvoznih i skupih proizvoda, čime je ishrana osoba sa ovom vrstom problema posebno otežana.

Kako je najavljeno, po okončanju projekta, u martu 2012, godine, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu će objaviti spisak proizvoda koji se mogu deklarisati kao proizvodi bez glutena i oni će biti dostupni svim zainteresovanim potrošačima.