Petrović: Ne zarađivati (preterano) na hrani

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović izjavio je danas da se oko cene osnovnih životnih namirnica vodi „velika debata“ i da na njima ne treba zarađivati.

„Verujem da će dobra trgovina sagledati svoje interese i da na osnovnim životnim namirnicama ne treba da se zarađuje više nego u razvijenim zemljama, pri čemu mislim na marže“, rekao je Petrović na otvaranju Konferencije o zaštiti potrošača.
 

To je važno, naglasio je, ali je važno i da proizvođači imaju fer odnose, a politika aktuelne Vlade i Ministarstva trgovine i poljoprivrede će i nadalje biti da takvi odnosi ne budu narušavani.
 

Petrović je poručio i da Srbija, u oblasti zaštite prava potrošača, „teži vrhu dostignuća civilizacije“. 

U toku formiranje saveta za zaštitu potrošača


Ministarstvo poljoprivrede i trgovine pokrenulo je proceduru za formiranje Nacionalnog saveta za zaštitu potrošača i očekuje se da će to telo uskoro biti osnovano, izjavio je danas resorni ministar Dušan Petrović.

Najvažniji zadatak saveta biće da „u jednom razumnom roku da tekst solidne i dobre Strategije zaštite potrošača, kao i da vrlo jasno definiše ciljeve i vreme u kome bi oni trebali da budu ostvareni“, kazao je Petrović.

Na konferenciji „Zaštita potrošača u Srbiji: kako je poboljšati“, on je kazao da su „konsultacije o toj stvari u toku“, kao i da će Nacionalni savet za zaštitu potrošača biti sastavljen od predstavnika države, asocijacija potrošača i trgovaca, odnosno poslovne zajednice.

Petrović je kazao da će to biti forum gde će na legitiman i dobar otvoren način moći da se raspravi sve što je bitno u vezi sa tom oblašću.

On je naglasio da je zaštita potrošača važna jer utvrđuje sistem pravila i konstituiše sistem koji štiti one koji su slabiji, zbog svoje ekonomske moći ili zbog toga što nemaju dovoljno informacija.

Podsećajući da je prošle godine usvojen Zakon o zaštiti potrošača, Petrović je istakao da se podzakonska akta donose onoliko brzo koliko je to moguće u cilju njegove što solidnije primene, ali da to „nije lako ni jednostavno, jer smo temeljno preuredili sistem“.

„Srbija je pokazala i pokazuje danas svoju potpuno jasnu nameru da svoj sveukupni privredni sistem i institucije prilagodi sa sistemima koji predstavljaju vrh dostignuća civilizacije“, naglasio je Petrović i dodao da Srbija zbog toga i želi da uđe u EU.

Projekat finansira EU


Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer je kazao da EU nastavlja da pomaže usklađivanje propisa u Srbiji sa evropskom regulativom, kao i njihovu punu primenu, zbog čega finansira i projekat „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“.

On je precizirao da je će projekat trajati dve i po godine, do februara 2014, a njegova vrednost iznosi 2,5 miliona evra.

Dežer je podvukao da EU stavlja veliki naglasak na zaštitu potrošača, kao i da su u Uniji napravljeni takvi zakonski okviri koji „omogućavaju određena prava potrošača“, dodajući da se politika zaštite potrošača mora stalno prilagođavati promenama koje se dešavaju iz dana u dan.

On je naglasio da je Srbija uložila ogromne napore kako bi u toku protekle godine uskladila svoje zakonske propise sa čak 15 direktiva EU u oblasti zaštite potrošača.

Vođa projektnog tima i glavni ekspert za pravna pitanja, Tijeri Burgoanji, naveo je da će se aktivnosti pre svega odnositi na unapređenje postojećeg zakonodavstva u toj oblasti, poboljšanje koordinacije između relevantnih institucija i organizacija, kao i podizanje svesti o potrošačkim pravima.

Projekat „Jačanja zaštite potrošača u Srbiji“ sprovodi se u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i trgovine, a realizuje ga konzorcijum na čelu sa grčkom kompanijom „Juropijan profajls S.A.“.