Ukrajina ostvarila rekordan rod žitarica

PinterestFacebookTwitterShare

Ukrajina je u 2011. godini ostvarila rod žitarica nešto veći od 55 miliona tona, što predstavlja rekord u istoriji nezavisnosti te zemlje, izjavio je ministar za agrarnu politiku i hranu Nikolaj Prisjažnjuk. 

Ranije ovog meseca o dobrom rodu izvestile su i druge zemlje postsovjetskog prostora. U Kazahstanu je tako požnjeveno oko 30 miliona tona, što se poredi sa rekordnom 1993. godinom (29,7 miliona tona), obavljeno je na ukrajinskom portalu „Korespondent.net“.

Rusija je ove godine takođe ostvarila skoro rekordan rod žitarica, koji je prema poslednjim prognozama vicepremijera Viktora Zubkova dostigao 95 miliona tona, što je tek nešto manje nego 2008. i 2009. godine.

Prošle godine je zbog neuobičajenih vrućina i šumskih požara u Rusiji, Kazahstanu i Ukrajini uništen značajan deo žitarica, zbog čega su te zemlje bile prinuđene da ograniče izvoz.

Rusija i Ukrajina su ove godine obnovile izvozne isporuke, dok zvaničnici Kazahstana priznaju da imaju problem sa prodajom ovogodišnjeg roda.

„Imamo krizu zbog hiperprodukcije i više ne znamo gde da smestimo toliku pšenicu“ rekao je sredinom novembra predsednik te centralnoazijske zemlje Nursultan Nazarbajev.