Legalizacija u toku – do sad okončano 13.000 predmeta

PinterestFacebookTwitterShare

Od podnetih 185 hiljada zahteva za legalizaciju objekata, Sekretarijat za poslove legalizacije okončao je postupak u preko 13 hiljada slučajeva. Za čak 150 hiljada podnetih zahteva podnosiocima je tražena dopuna dokumentacije.
 
Prema rečima Predraga Vučića, gradskog sekretara za poslove legalizacije, za oko 50.000 predmeta urađena je urbanistička provera i izdato je 25.000 uverenja za privremene priključke na infrastrukturu. „Stupanjem na snagu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji aprila ove godine, procedura je maksimalno pojednostavljena. Mi smo okončali preko 13 hiljada predmeta, a opštine koje imaju nadležnost da same rešavaju ove poslove, Barajevo, Mladenovac, Sopot, Obrenovac, Lazarevac, Grocka i Surčin, rešile su još oko 7.500 zahteva“, istakao je Predrag Vučić.
 
Jedna od najvažnijih stvari koje je regulisao nov zakon jeste olakšana procedura pri izdavanju građevinskih i upotrebnih dozvola, što je uslov za legalizaciju objekata.
 
Inače, na teritoriji preostalih sedam gradskih opština podneto je ukupno 65.000 zahteva za legalizaciju. „Mnogi od njih podneti su istovremeno i opštinama i Sekretarijatu. Bez obzira na to, svi su morali biti pregledani da bi se utvrdila i nadležnost ali i obavestili građani ukoliko je, a najčešće jeste, trebalo dopuniti dokumentaciju“, zaključio je Vučić.