Većina Britanaca spremna na štednju

PinterestFacebookTwitterShare

Mere štednje koje je britanski premijer Dejvid Kameron najavio u cilju sniženja budžetskog deficita imaju podršku tri četvrtine glasača.


To uključuje više od polovine onih koji podržavaju opoziciju, pokazala je najnovija anketa.

Sedamdeset četiri odsto anketiranih je izjavilo da Kameronova koaliciona vlada ne bi trebalo da poveća zaduživanje i da bi trebalo što pre da snizi deficit, dok se sa time nije složilo 18 odsto anketiranih.

Taj stav je zauzelo i 58 odsto Britanaca koji podržavaju opozicionu Laburističku stranku, koja inače tvrdi da aktuelna vlada deficit smanjuje previše i prebrzo.

Britanski ministar finansija Džordž Osborn kaže da tu zemlju čekaju dve dodatne godine štednje i najavio nove mere štednje u vrednosti od 23 milijarde funti (36 milijardi dolara). 
 

Istovremeno, broj Britanca bez zaposlenja dostigao je u oktobru najviši nivo za poslednjih 17 godina, pri čemu su najveći teret sve dublje krize zaposlenosti u toj zemlji podnele žene i mladi ljudi. 
 

Broj nezaposlenih u Britaniji je dostigao 2,64 miliona, što je za 128.000 više nego u prethodnom kvartalu, i prestavlja najviši nivo od 1994. godine. 
 

Stopa nezaposlenosti nije istovremeno mnogo skočila i iznosi 8,3 odsto, što je 0,4 odsto više u odnosu na prethodni kvartal, podatak koji su eknomisti primetili sa odredjenim olakšanjem. 
 

Nezaposlenost među mladima između 16 i 24 godine iznosi 1,03 miliona – što je najviši nivo otkako je 1992. godine počela da se meri ova kategorija nezaposlenih. Broj nezaposlenih žena se povećao na 1,1 milion – što je najviši nivo još od 1988. godine. 
 

Britanska vlada je žestoko kritikovana zbog sasecanja programa koji pomažu mladima da se probiju na tržištu rada, a vođa opozicionih laburista Ed Miliband u prošlosti je upozoravao da se zemlja suočava sa „izgubljenom generacijom“ ljudi koji smatraju da ne mogu da nađu posao.