Nemačka neće da menja evro markom

PinterestFacebookTwitterShare

Guverner nemačke Bundesbanke Jens Vajdman nazvao je „apsurdnom“ ideju o napuštanju evra u vreme dužničke krize u evrozoni i ponovnom uvodjenju nemačke marke.


„Radimo sve što je u našoj moći da do tog scenarija ne dodje“, rekao je Vajdman i naveo da je „scenario na kom radimo sa Evropskom centralnom bankom (ECB) scenario za zdrav evro“.

Vajdman naglašava da „ne postoji plan B, nema štamparije u podrumima Bundesbanke. Jedine nemačke marke koje još postoje su one koje su izložene u muzeju valuta, kao i one koje nam ljudi i dalje donose da bi ih zamenili za evre“. On je ponovo odbacio pozive političara i ekonomista da ECB treba da pruži veću podršku prezaduženim državama evrozone. 
 

„Moramo da se izborimo sa problemom u korenu, umesto da tražimo neku vrstu nuklearnog rešenja“, kazao je guverner, narugavši se terminu „bazuka“ koji su u kontekstu rešavanja krize u poslednje vreme često koristili evropski lideri i analitičari. 
 

Vajdman je napomenuo da fondovi za spas evrozone, privremeni Evropski fond za finansijsku stabilnost (EFSF) i njegov trajni naslednik Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), treba da pomognu zemljama u problemima. 
 

„EFSF je nadležni organ. Možemo da razgovaramo o garancijama kojima on raspolaže i o tome da li su one dovoljne ili ne, ali ne i o samom instrumentu“, dodao je on. 

Vajdman smatra da neuspeh strategija koje su trenutno u opticaju proističe iz činjenice da se „na svakom samitu raspravlja o novoj ideji. Hajde da prvo uradimo ono što smo smo dosad odlučili, pa ćemo videti za dalje“. 

Uloga ECB je jasna, ona treba da „održava monetarnu stabilnost“, a ne da „finansira vlade“ kupovinom njihovih obveznica, insistirao je on. 

„Poštovanje linije razgraničenja između monetarne i fiskalne politike pomaže da se sačuva nezavisnost (ECB) i njena sposobnost da ispuni svoj mandat“, zaključio je guverner Bundesbanke.